Summertime Lady

Mijn favoriete foto van een Ierse setter die voorstaat. Deze toont Summertime Lady die een fazant voorstaat en vastzet (=voorkomt dat ze wegvliegt).

Oogappeltje van onze kennel is Summertime Lady. Zij werd in 2011 als pup uit Ierland geïmporteerd. Haar moeder en nestgenoten herinnerden me aan de nesten van de eerste na-oorlogse import uit Ierland in ons land, Derrycarne Harp. Dat was een verrassing, want Ieren met zo’n oorspronkelijk type zijn zeldzaam.

De zomertijddame behaalde in het voorjaar van 2019 de wisselprijs voor beste werkstijl van de Ierse setter onder keurmeesters uit ook Ierland in Vechta, Duitsland.  Ze was de eerste uit ons land die deze prijs in de wacht sleepte.

Lady was meerdere malen jachthond van het jaar en was de eerste Ierse setter sinds lange tijden die in de open klas op veldwedstrijden in ons land een zege boekte (2016) onder keurmeester Ad Baijens. Al eerder haalde ze in Duitsland in de open klas onder meer een CQN. Bovendien scoorde zij als eerste ‘werksetter’ sinds onheuglijke tijden in ons land een eerste plaats met uitmuntend in de gebruikshondenklas van de IJsselshow in Zwolle, onder keurmeester Wil Hochstenbach.

Lady’s outcrossnest van de Ierse roodwitte setter Pallas Green Ike Turner (Marley) uit 2015 met vier teven en vier reuen werd met succes volledig getest op vaardigheden in het oorspronkelijke werk, voor zover bekend is dat voor het eerst in anderhalve eeuw. Bovendien haalden zes van de zeven in ons land gebleven pups kwalificaties op veldwedstrijden, wederom een record. Een achtste telg, Awnan, werd naar Ierland geëxporteerd en was al vroeg volgebruiksjachthond.

Summertime Lady is de meest prominente voorouder van Ierse setters (rood en roodwit) die scoorden in het veldwerk. Haar zonen Alan (van Domine Leenaerts) en Arantar O’Conloch werden jonge jachthond van het jaar 2017 en legden zo voor het eerst in de geschiedenis samen beslag op de Rembrandt Kerstenprijs. Een kleindochter (Maeve) van Willeke Davelaar won die prijs voor 2019, terwijl zoon Alan voor dat jaar de Wilko Jansenprijs won (open klas).

De zomertijddame verkreeg veel fans door haar charmes en innemende verschijning. Ze speelde de hoofdrol in een reportage over Hondenhelden uitgezonden op RTL4, haar eerste nest werd uitgebreid gevolgd op de tv door RTV Oost en tal van tijdschriften en dagbladen waaronder De Telegraaf en de Stentor wijdden verhalen aan haar en kennelmaat Ceasar, toen beide het complete nationale team vormden voor de Europese kampioenschappen (2014). Het tijdschrift De Jachthond wijdde hieraan een uitgebreide reportage.

In 2018 kreeg Lady een nest van haar maat Ceasar, waarmee voor het eerst in ons land bij Ierse setters een nest geboren werd uit ouders die beide een open klas veldwerk in eigen land wonnen.

Summertime Lady nagelt fazantenhen in de aardappels

Summertime Lady is op 11,5-jarige leeftijd geshowd op de international gundogshow bij kasteel Doorwerth, waar ook het nationaal Jachtmuseum gevestigd is. Ze werd daar gekeurd door Ricky Lochs-Romans. De zomertijddame bevestigde daar haar reputatie, dat ze hoog kan scoren op zowel veldwedstrijden als show als een van de weinige Ierse rode setters in ons land, zelfs als hoogbejaarde.

Uitblazen na de show met haar handler Paulien na een zwempartij in de rivier achter het kasteel.

Hoewel Summertime Lady inmiddels op weg is naar haar dertiende levensjaar, verkeert ze in topconditie en is dagelijks uren actief op de velden. Recent (juli 2023) won ze de Mary Braun wisselprijs voor de oudste inschrijving op de kampioensclubmatch van onder meer de Ierse Setter Club, uitgereikt door de Ierse keurmeester Ken Kennedy. Bovendien won ze een tweede plaats met uitmuntend in een goedgevulde veteranenklas met veel jongere soortgenoten onder de Britse keurmeester Claire Prangle. “This senior lady of over 12 is a credit to her owner“, schreef zij. “Lovely head. Kind classical expression. Body is in good, hard condition, again credit to owner. Lovely bone. A very happy girl on the move.

Zomer 2023, Summertime Lady wint de Mary Braun Wisseltrofee op 12,5-jarige leeftijd (Foto: Ierse Setter Club)