Mijn passie

Summertime Lady (foto: Gerard Vrakking)

Als vierjarig jochie kocht ik in 1959 samen met mijn oudere broer de Ierse setter Rex en zwierf met hem langs de IJssel.

Wat later begon ik daardoor geïnspireerd te fotograferen en te schrijven en dat werd later dertig jaar lang mijn vak (journalist).

Sinds die tijd is mijn passie alles met deze vrije vogel op vier poten te doen, wat ie maar kan zoals show (nu niet meer), obedience, jacht, veldwedstrijden en valkerij. Alles lukte!

De kroon op het werk kwam de afgelopen vijf jaar en de wieg daarvoor was in 2011 de import van Summertime Lady uit Ierland, een Ier die me herinnerde aan de setters uit mijn jeugd.

Lady’s komst was goud. Ceasars komst een jaar later, maakte alles diamant. (foto: Els Kersten-van Hoorn)

Ceasar kwam een jaar na Summertime Lady (2012). Was Lady al een gouden greep, met Kees erbij werd het een diamanten duo. Ze waren niet alleen geweldige maten, maar begonnen ook flink te presteren tijdens oefensessies in het oorspronkelijke werk van deze jachthondensoort.

Zo groeide tijdens wandelsessies aan de IJssel bij het uitrusten op een kribbe het plan om nog te gaan voor twee missies in setterland: 1) de Ier in eigen land te laten scoren in de open klas want dat was vrijwel nooit vertoond in anderhalve eeuw, ook niet door exemplaren die in het buitenland veel prijzen wonnen en 2) deelnemen aan het outcrossprogramma om de roodwitte Ierse setter een gezonde toekomst te bezorgen. Bijkomend voordeel: dan is er een kans op zo’n mooie Ier met een bles, witte borst en voeten. We hielden Arantar. Later kwam er een dochter van Ceasar en Lady bij: Haley.

Met dit viertal wil ik al genietend gezond oud worden.

Arantar O’Conloch als pup op de dijk aan de IJssel. Hij is qua aftekeningen mijn ideale Ier.