Boeken

Voor wie even niet aan het beeldscherm gekluisterd wil worden, zijn er fraaie boeken die meer inzicht verschaffen over de oorspronkelijke Ierse setter. Twee ervan zijn het meest bijzonder, die we hieronder uitlichten door een recensie. De eerste is de Nederlandstalige ‘Hond Staat‘, geschreven door wijlen Rembrandt Kersten en de tweede The Irish Red Setter van Raymond O’Dwyer, voorzitter van de Ierse moederclub.

Grappig is, dat White Star, de fictieve Ierse setter aan boord van de Titanic, ook een echte hond was. Dat was een zoon van de ook in de literatuur (Ulyssus van James Joyce) beroemde Champion Garryowen, een van de belangrijkste voorouders van zowel de rood-witte als de rode Ierse setter. En nog steeds duiken onder meer sterren, hoefijzers en kruizen op de borst van rode Ierse setters op. Summertime Lady heeft een borstvlek in hoefijzervorm.

Aanraders voor fans zijn verder de trilogie Big Red, Irish Red en Outlaw Red van de Amerikaanse auteur Jim Kjelgaard. De eerste werd door Walt Disney verfilmd onder de titel Big Red.

T.H. White schreef de onvolprezen The Goshawk, over Ierse setters die voor valkerij gebruikt worden en de band met hun baas. Avontuurlijk is verder White Star, a dog on the Titanic, geschreven door de Britse journaliste Marty Crisp. Zij liet zich inspireren door de schrijfwijze van Kjelgaard.

Voor liefhebbers van classics is het verder de moeite waard op YouTube rond te neuzen waar je nog afleveringen van de ooit populaire Amerikaanse serie Bonanza kunt vinden, waarin een Ierse setter een belangrijke rol speelt. Datzelfde was het geval voor enkele afleveringen van de thriller The Fugitive, eveneens van Amerikaanse origine.

Minder bekend is dat de beroemde voorouder van alle Ierse setters (dus rood en rood-wit) Ch. Garryowen een gewichtig aantal bladzijdes vult in de roman Ulyssus van James Joyce. Deze reu van de eerste secretaris van de Irish Red Setter Club, James J. Giltrap, had overigens ook een beroemde nakomeling in paleis ‘t Loo en wel Swell van de toenmalige prinses Wilhelmina. De prinses maakte tekeningen van haar lieveling en gedichten en was waarschijnlijk Nederlands meest in de media bezongen hond ooit.

Last but not least was Big Red, omgedoopt tot Roy, een populaire strip in het jeugdblad Pep, jaren zestig. Dat blad gleed ook bij ons door de brievenbus en werd als het ware gevreten. Thuis op de bank met Roy, op de uiterwaarden van de IJssel even later met Rex, onze eerste Ierse setter.  Zo prikkelden de rode setters je fantasie in fictie en fantastische werkelijkheid.