• Increase font size
 • Default font size
 • Decrease font size
Dutch Danish English Finnish French German Italian Norwegian Polish Spanish Swedish
 • eliseladysosk.jpg
 • giullasosk.jpg
 • p1020351sosk.jpg
 • p1060596sosk.jpg
 • slide1.jpg
 • slide2.jpg
 • slide3.jpg
 • slide4.jpg
 • sosceasarklein.jpg
 • sosceasarklein2.jpg
 • soswetwindyklein.jpg

O'Conloch Oorspronkelijke Setters

Welkom in de werkende setterwereld

Welkom in de wereld van werkende setters. In Nederland houdt slechts een klein clubje mensen zich nog bezig met de oorspronkelijke Ierse setter. Deze website focust op dat wereldje, klein maar wel fascinerend!

Ceasar en Lady verwekken lentenest

Summertime Lady (links) en Ceasar aan de IJssel. Foto: Henk ten Klooster, fotobewerking: Yvonne Pieters.

's Lands succesvolste Ierse setters op het veld krijgen waarschijnlijk een nest. Ceasar, jachthond van het jaar 2017 ISC NL, dekte Summertime Lady, jachthond van het jaar 2016.

Beide Ierse setters zijn de enige van hun soort sinds onheuglijke tijden die zegevierden op veldwedstrijden in ons land in competitie met Engelse & Gordon setters en pointers. Samen vormden ze de complete nationale delegatie voor de Europese kampioenschappen in 2014.

Het nest was al eerder gepland, maar werd uitgesteld gezien het belang van de inzet van Lady voor het outcrossprogramma van de roodwitte Ierse setter. Naar verwachting worden de pups halverwege februari geboren in de speciaal daarvoor gemaakte puppykuil in de boerderij in Broekland. Ze kunnen dan richting begin van de lente volop dartelen op het erf. (13 december).

Arantars nest bij Sandy opent ogen

De ogen zijn open! Het nest van Arantar O'Conloch (Arran)  x Special Gift for Pallas Green Shadow Dog (Sandy) krijgt zo een kijk op de wereld.

Het gaat om de tweede generatie outcross, ruim twee weken geleden geboren in de Pallas Green kennel van Gerard Mirck in Almere. Een van de pups is net als Sandy roodwit (foto), de andere drie rood met witte vlekken van wie een reu qua aftekeningen vrijwel identiek aan Arantar.

De enige teef van het viertal (Maeve) gaat naar Willeke en Rob Davelaar in Assendelft en houdt daar de ruim twaalfjarige Fay O'Conloch gezelschap. Zij blijft beschikbaar voor het oorspronkelijke werk en voortgang van het outcrossprogramma Ierse setter rood x Ierse setter roodwit. Naar verwachting gaat ook een deel van de reuen daarin een rol spelen.(6 november 2017).

Alan pakt koppositie naast Arantar

Alan in actie als jonge reu. De pechvogel van het A-nest werd uiteindelijk de overwinnaar (Foto Domine Leenaerts)

Alan O'Conloch van voorjager/eigenaar Domine Leenaerts heeft zondag in de internationale derby in Dienstweiler (Duitsland) een tweede plaats Zeer Goed behaald. De ruim tweejarige reu pakt daarmee de koppositie bij de jeugd van de Ierse setters van voorjagers uit ons land. Hij deelt dit beste resultaat bij de jeugd in 2017 met ziijn nestbroer Arantar die in het voorjaar eveneens in Duitsland (Rutenbrock) dezelfde plaatsing en kwalificatie scoorde.

De prestatie van Alan is des te opmerkelijker omdat hij twee zware operaties moest ondergaan wegens kwetsuren aan zijn staart en zijn penis. Hij liep daardoor een duidelijke achterstand op in cruciale fases van zijn ontwikkeling op het veld. Ook dit deelt Alan met zijn nestbroer, zij het dat niet Arantar maar de voorjager een flinke tijd van het veld verdween als gevolg van een verkeersongeval. Al eerder haalde Alan zijn jeugdaanlegtest en een eervolle vermelding tijdens wedstrijden voor amateurs in Belgie.

Ongekend spannend

De competitie bij de jeugd was dit jaar ongekend spannend. Dat kwam vooral door de successen van nestgenoten van Alan & Arantar uit het outcrossnest Summertime Lady (rode Ierse setter) en Pallas Green Ike Turner (roodwit). Daarnaast behaalde de oudere reu Celtic Red and White O'Clancy, ook van Domine Leenaerts, in het voorjaar een derde plaats ZG, eveneens in de internationale derby.

Het aantal roodwitte Ierse setters dat kwalificaties behaalde in wedstrijden op het niveau van quete a la francaise was tot 2017 welgeteld twee (Harry en Craigrua Whisper) en is nu dus door de prestaties van Alan, Arantar en Clancy meer dan verdubbeld (vijf). De appel valt niet ver van de boom, want Harry is de grootvader van dit nest terwijl de moeder, Summertime Lady, vorig jaar als eerste sinds tijden een zege in de open klas boekte. (17 september 2017)

'Underdog' pakt zege na anderhalve eeuw

Ceasar als jonge reu, bij de start van zijn veldwedstrijden met voorjager/eigenaar/trainer Henk ten Klooster. De foto is genomen door zijn fokster, Els Kersten-Van Hoorn.

Ceasar won zaterdag de CAC solo veldwedstrijd van de Vereniging van liefhebbers van de Engelse setter in Sint Annaland. Keurmeester Ad Baijens beloonde hem met de hoogste kwalificatie, 1 uitmuntend.

De vijfjarige reu is de eerste van zijn soort die sinds 2000 zo'n zege met de hoogste kwalificatie boekt in de open klas. Alleen zijn maatje Summertime Lady presteerde dat vorig jaar eveneens in Sint Annaland maar dan met lagere kwalificatie (G). Dat maakt het duo tot de enige Ierse setters uit ons land die op vaderlandse bodem alle concurrentie in de categorie A (zeg maar Formule 1) achter zich lieten. Voor zover valt na te gaan, is die prestatie uniek in ons land sinds het begin van de veldwedstrijden pakweg anderhalve eeuw geleden.  Die werden doorgaans gedomineerd door Engelse setters en pointers.

Stevige koppositie

Ceasar heeft door deze zege een stevige koppositie in de open klas in de race om de titel Jachthond van het jaar van de Ierse Setter Club, in het voorjaar scoorde hij ook al. Die titel ging in voorgaande jaren naar Summertime Lady (driemaal) en haar nicht Redwing Last Apache Standing (eenmaal). In Sint Annaland was zaterdag Lady tijdens een herkansing na een perfecte loop door de bieten Ceasars enige concurrent voor de eindoverwinning. Zij verspeelde dat door een communicatiefout van haar voorjager.

Ceasar gold als jonge reu na een reeks indrukwekkende overwinningen met onder meer in een driedaagse in Thuringen een eerste, derde en weer eerste plaats steeds met uitmuntend (2014) als de grootste belofte bij een succesvolle generatie Ierse setters. Hij was meerdere jaren beste jeugdhond ISC NL. Door de winst in Sint Annaland heeft hij die belofte voor honderd procent waargemaakt. Dat gebeurde op een zodanig spectaculaire wijze dat andere voorjagers grossierden in omhelzingen en zoenpartijen plus duimen hoog.

Ceasar heeft 9 september 2017 geschiedenis geschreven voor de "underdog" van de categorie A. De Ierse setter is er een om rekening mee te houden. (9 september 2017)

Outcross "onvermijdelijk"

Outcross is voor de roodwitte Ierse setter "onvermijdelijk". Dat is de conclusie in een recent uitgevoerd onderzoek van studente Iris van den Broek in het kader van haar bachelor voor Dierwetenschappen van University Wageningen.

Dit onderzoek had plaats in opdracht van de Ierse Setter Club Nederland (ISC) en is onlangs verspreid onder de fokkers die aangesloten zijn bij deze vereniging met een Nederlandstalige samenvatting van de supervisor van het onderzoek, Jack Windig.

De moederclub in Ierland, de Irish Red&White Setter Club en de Irish Kennel Club, gaven de noodzaak voor die outcross in 2010 al aan. Dat leidde tot een aantal regels in het International Outcross Programme Irish Red and White Setters and Irish Red Setters.

"The outcross programme is important in increasing the genetic diversity of the breed and preventing the emergence of further health and genetic problems resulting from inbreeding. It is better to act in a timely manner in preventing a problem rather than wait until the situation is more critical", aldus dit programma.

Na lang juridisch gehakketak over een eerste outcrossnest in ons land kwam het op 1 september 2014 tot een outcrossreglement, geaccordeerd door de Ierse Setter Club Nederland (ISC) en de overkoepelende organisatie voor hondensport, de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland (RvB. Dat volgt de Ierse regels, uitgebreid met bepalingen voor ons land.

Eind mei 2015 werd het eerste nest onder die bepalingen geboren, Pallas Green Ike Turner (roodwit) x Summertime Lady (rood). Op 18 en 19 augustus 2017 werd een reu uit deze combinatie, Arantar O'Conloch, ingezet voor de tweede generatie outcross met Special Gift for Pallas Green Shadow Dog (Sandy) in de Pallas Green kennel. Alle betrokken instanties zijn hiermee akkoord gegaan.

Er bestond en bestaat nogal wat verschil van mening over de noodzaak tot outcross onder fokkers en liefhebbers in ons land. De tegenstanders kunnen nu in een onafhankelijk wetenschappelijk rapport lezen wat hun daden en mening tot gevolg zou hebben: de ondergang van de rood witte Ierse setter. (19 augustus 2017).

Outcrossnestgenoten scoren

Met een vierde plaats Zeer Goed heeft Ailleen Aoife O'Conloch van voorjager/eigenaar Joop Buiten zaterdag 12 augustus in de open klas van de veldwedstrijd voor amateurs van La Société Belge La Chasse Pratique in Nivelles het aantal gekwalificeerde nestgenoten uit ons land op zes gebracht. Dat is een record voor deze soort sinds het begin van de veldwedstrijden pakweg anderhalve eeuw geleden. Verder gaven de keurmeesters Freddy Indekeu en Maurice de la Hoye eervolle vermeldingen aan haar broer Alan (v/e Domine Leenaerts) en zus Ailean (v/e Luc ter Horst). Ze waren de enige scorende Ierse setters die dag. De voorjager van "Leentje" schreef er een blog over op zijn website http://www.jbuiten.nl/Ierse_setter/ailleen-blog.htm

Jachthond van het Jaar

Summertime Lady met eigenaar Henk ten Klooster, foto: Gerard Vrakking

Summertime Lady krijgt morgen tijdens de algemene ledenvergadering van de Ierse Setter Club twee prijzen: als jachthond van het jaar en beste Ierse setter open klas.

Lady wordt zo voor de derde maal in haar zesjarig leven beste open klas. Ze won de prijs voor 2016 door een zege in de open klas, een prestatie die sinds tijden niet meer door een Ierse setter in ons land was geleverd.

Daarnaast betekende de zomertijddame veel voor haar ras doordat ze een troetelkind van de media werd, in tv-uitzendingen op RLT4 en RTVOost en tal van reportages in dag- en weekbladen en tijdschriften.

Verder is Lady de moeder van het outcrossnest A O'Conloch, dat recent alle records in de veldwerkgeschiedenis sinds 1878 brak.

Hee Lady, bedankt mooie meid!(17 juni 2017)

Toppers verder naar de top

Summertime Lady gaat er even voor zitten: haar bijzondere nest.

Bedankt en gefeliciteerd, toppers! Vandaag gaan ook pennen met jullie beeltenis ter post, want jullie schreven geschiedenis. Voor zover bekend het 1e nest in deze soort(en) in anderhalve eeuw in ons land die compleet op oorspronkelijk werk werd getest.

Dat er plannen zijn voor de 2e generatie outcross om de Ierse roodwitte setter aan een gezonde toekomst te helpen, is een toekomsttoetje. Bedankt voor nestwarmte op oefensessies in Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Doorgaan, doorzetters! (30 mei 2017).

Flitsende finish voor Arantar O'Conloch

Arantar in actie (foto: Annie ter Horst)

Arantar O'Conloch zorgde met een tweede plaats ZG in de internationale derby solo in Rutenbrock (D) onder de keurmeesters Andreas Jockwig en Josef Muller zondag 23 april voor een flitsende finish van het voorjaaarsseizoen. Dat was het beste resultaat tot nu voor de telgen uit het outcrossnest van de Ierse roodwitte setter Pallas Green Ike Turner (genoemd: Marley) en de Ierse rode setter Summertime Lady.

Arantar brengt het aantal voor het oorspronkelijke werk gekwalificeerde nestgenoten op vijf. Ailean (ZG en G) van Luc ter Horst, Alan van Domine Leenaerts (G), Ardal van Cobie Stooker (ZG) en Aroon (genoemd Suze) van Daniele Huikeshoven, voorgejaagd door haar partner Bart Loman, kwalificeerden zich in de Jugend Anlagen Prufung (JAP) in het paasweekeinde in Westhausen. Dit is een absoluut record voor Ierse roodwitte setters en brengt de teller voor deze soort in ons land in veertig jaar op acht (was: twee) kwalificaties.

Ferrari

Zo bewezen alle (zeven) pups van Lady's lentenest die in ons land bleven, dat ze het oorspronkelijke werk aankunnen. In oefensessies liet Alvy van Arjen Blomme dat vorig voorjaar al zien evenals Ailleen Aoife van Joop Buiten die ook schitterde op veldwedstrijden maar dat helaas nog niet met een kwalificatie kon bekronen, hoewel zij alom geroemd wordt voor haar snelheid. Volgens waarnemers is het gewoon een kwestie van tijd voordat deze "Ferrari" en lookalike van Arantar wel -en groots- gaat incasseren.

Dringen aan top

In een klap wordt door de successen de najaarscompetitie voor deze soort er een van ongekende opties. De roodwitte outcrossjongeren steken de rode verwanten naar de kroon bij de jeugd. Zij maken nu de beste kans om de Rembrandt Kerstenprijs voor beste jonge Ier over 2017 in de wacht te slepen. En het is ook nog dringen aan de top, want verschillen tussen de koplopers zijn miniem. (23 april).

A-nest laat records sneuvelen

Vlnr Arantar, Ailleen Aoife, Ailean, Aroon, Ardal en Alan O'Conloch (foto: Paulien ten Klooster)

Het grootste evenement voor setters en pointers in Duitsland heeft afgelopen paasweekeinde in Thuringen het aantal gekwalificeerde roodwitte Ierse setters in pakweg veertig jaar in ons land van twee op zeven gebracht.

Daarvoor verantwoordelijk waren vier van de zes (een record) ingeschreven telgen uit het outcrossnest Pallas Green Ike Turner (IRWS) x Summertime Lady (IRS). In de jeugdaanlegtest haalden Ailean (ZG en G), Alan (G), Ardal (ZG) en Aroon O'Conloch (ZG) kwalificaties.

Dat is nooit eerder vertoond in ons land, zodat wat gezien het voortraject een van de gezelligste nesten van ons land werd genoemd er nu ook het winningest team is bij roodwitten ooit. Celtic Red and White O’ Clancy bracht in de internationale derby solo het aantal gekwalificeerde roodwitten met een 3 ZG op zeven.

Complimenten voor de eigenaren/voorjagers die zoveel inzet, enthousiasme, sportiviteit en doorzettingsvermogen toonden. Nestgenoten en eigenaren togen ter voorbereiding onder meer naar Noorwegen, Denemarken en Duitsland. Dankzij deze uitslagen kan er weer een Rembrandt Kerstenprijs voor jonge Ieren uitgereikt worden volgend jaar. Het outcrossnest is gesponsord door FarmFood met topvoeding.

Voor de rode Ierse setter bracht Ceasar de eerste score voor dit jaar: 2 ZG in de Field Trial Solo, waardoor hij koploper is in de competitie voor jachthond van het jaar 2017. Voor 2016 en twee eerdere jaren kwam dit op naam van Summertime Lady en in 2015 haar nicht Redwing Last Apache Standing. (16 april 2017)

Verkeersongeval frustreert voorjaarsplanning

Ceasar staat voor op haas.

Door de gevolgen van een verkeersongeval op vrijdag de dertiende januari is de voorjaarsplanning op de kop gezet. Geluk bij een ongeluk: de setters waren veilig thuis. Tot de datum waarop een auto zich op volle snelheid achterin mijn voor de verkeerslichten stilstaande voertuig boorde, voorspelde de groei van zowel Summertime Lady als Ceasar op de velden een beloftevol voorjaar.

Streep door EK

Helaas moest door de fysieke gevolgen van dit ongeval voor de voorjager/trainer de training vrijwel stilgelegd worden in januari en februari.  Er moest afgezien worden van deelname aan de EK rond het begin van de lente in de Champagne in Frankrijk. Ook ging er noodgedwongen een streep door oefensessies in Duitsland en Denemarken.

Mooie finish?

De planning is om in april terug te zijn met het trio. In maart is voorzichtig begonnen met oefensessies voor Lady, Ceasar en jonge Arantar. Hoewel het fysiek nog niet mogelijk is om het onderste uit de kan te halen, zijn de resultaten tijdens korte sessies hoopgevend. Wie weet zit er nog een mooie finish van het voorjaar in.

Apetrots

Intussen zijn we apetrots op de doorzetters van ons A-nest die na een oefensessie in Duitsland vandaag vertrokken voor een vervolg in Denemarken bij Tommy Pedersen. We wensen allen veel plezier en succes toe. (16 maart 2017)

Ceasar zet zijn beste beentje voor op een slimme fazantenhaan.

Lady hondenheld op tv


Summertime Lady schitterde op tv, weliswaar niet met haar hoogstandjes in voorstaan, maar wel mooi. (Archieffoto: punt op fazantenhaan)

Summertime Lady en soortgenoten zorgden met hun tv-optreden als "hondenheld" van Hondentv op 10 en 11 december bij RTL4 voor een schitterende afsluiting van een al even enerverend setterjaar 2016.  Voor wie  wil (na)genieten, volg de link https://www.youtube.com/watch?v=JZIKSCA2gZc

Ook te zien zijn Lady's nicht Redwing Last Apache Standing en d'r dochter Ailleen Aoife O'Conloch van Joop Buiten bij acties die tonen hoe je deze jachthonden voor wildredding en wildtelling kunt gebruiken. Lady laat wat zien over de functie als jachthond en sporthond (veldwedstrijden).

Helaas kwam het hoogtepunt van setterwerk (voorstaan) niet voor in de uitzending, maar Lady en presentatrice Annemarie Bruning waren wel goed voor pakkende beelden in bossen en velden van Broekland, da's ook beauty.

Lady en haar maatje Ceasar straalden dit en vorig jaar in allerlei media. Samen met Apache waren ze in de afgelopen vier jaren goed voor de beste prestaties in het oorspronkelijke werk voor Ierse setters in ons land. Waarschijnlijk gaat de zomertijddame uit Ierland naar de derde prijs voor beste open klas ISC NL. Alledrie trainen hard om dat voor 2017 te continueren.

We wensen alle lezers van deze website fijne feestdagen toe en een enerverend setterjaar 2017.(10 december 2017)

Setters op de Ierse tv

In de documentaire wordt ook duidelijk gemaakt hoe de Ierse setters aan hun liggend punt kwamen (archieffoto: Summertime Lady crouching point)

Oogstrelend en ontroerend is een documentaire op de Ierse televisie over de rode en roodwitte Ierse setter (in Gaelic respectievelijk An Sator Rua en An Sotar Rua Agus Bandie) die op 29 november werd uitgezonden.

Er is een mooi stukje geschiedenis opgenomen, waardoor je ook kunt zien hoe setters ooit werkten onder het net. We zien dat nog terug in een liggend punt.

Onder anderen worden Eric Lynch (secretaris van de Irish Red Setter Club) en Jim Sheridan (Craigrua IRWS) geinterviewd. Setters van beiden komen in actie tijdens trials op de Dublin Mountains.

Voor wie het  wil zien, klik http://www.tg4.ie/en/player/home/?pid=5226866215001 Mocht deze daar niet meer te zien zijn, de film is gesaved op http://jbuiten.nl/Ierse_setter/blogfotos/IRWS2016WexfordWicklow.mp4 (29 november).

Setters schitteren op RTL4

HondenTv filmde maandag 3 oktober Ierse setters in de bossen en velden van Broekland.

Blikvangers waren presentatrice Annemarie Bruning en Summertime Lady. Annemarie wilde zelf ook Lady "lanceren" voor een zoektocht. De zomertijddame volgde haar commando Go stipt op voor een onvermoeibare galop dus wie weet is er een nieuwe voorjager voor het spelletje dat ooit door auteur Rembrandt Kersten van Hond Staat "de dans van de laatste Samoerai" werd genoemd.

In de bossen waren de setters ook actief. Daar lieten Redwing Last Apache Standing en Ailleen Aoife O'Conloch van Joop Buiten zien dat je vaardigheden van werkende setters kunt gebruiken voor wildtelling en wildredding. Terwijl Summertime Lady dat voor jacht en sport (veldwedstrijden) toonde.

De eerste uitzending van HondenTV is zaterdag 29 oktober om 15.00 uur op RTL4.  De setters komen in aflevering 7: op 10 december om 15.00 bij RTL4. En op 11 december om 08.00 bij RTL4. HondenTV wordt gesponsord door FarmFood, sponsor van het outcrossnest (3 oktober)

Summertime Lady scoort in herfst 

Lady oefent in de aardappels in Emsland op het vastzetten van fazantenhaan. (Archieffoto)

Summertime Lady won vandaag de kampioenschapsveldwedstrijd van de Engelse setter club in Sint Annaland.

Omdat ze niet meteen down ging na het schot, bleef haar winst beperkt tot een kleine kwalificatie van keurmeester Ad Baijens. Terwijl de wind volledig stilviel wist ze toch een fazantenhaan vast te zetten.

De vijfjarige Ierse import was de enige deelnemer die in de prijzen viel. Haar soortgenoten domineerden in kwantiteit en kwaliteit deze competitie. Dat is zelden het geval geweest voor de Ierse setter in anderhalve eeuw, waarin pointers en Engelse setters doorgaans veldwedstrijden wonnen.

De keurmeester, Ad Baijens, gaf in een nabespreking  complimenten aan twee Ierse setters waaronder Ceasar en Apache, pointer Eros en en viszla, waardoor duidelijk werd dat de rode setter back on stage is. En hoe! (1 oktober).

Naar het hoge noorden

Vlnr Ceasar (Henk ten Klooster), Summertime Lady en Arantar O'Conloch (Paulien ten Klooster), Aroon O'Conloch (Danielle Huikeshoven), Ailleen Aoife O'Conloch en Redwing Last Apache Standing (Joop Buiten), Alan O'Conloch (Lisette Leenaerts) en Clancy (Domine Leenaerts).

Vier telgen van het outcrossnest Pallas Green Ike Turner (roodwit) en Summertime Lady (rood) togen vorige week met aanhang naar Noorwegen voor een training op de bergen bij Hjerkinn.

Op initiatief van de afdeling voor roodwitten van de Noorse rasvereniging NISK kwamen daar meer outcrossnesten uit Scandinavische landen en ons land samen. Zo kon er genetwerkt worden en gekeken naar opties voor toekomstige combinaties met het A-nest van de O'Conloch-kennel.

Aan de vooravond van het voorjaar namen vijf nestgenoten deel aan een oefensessie bij een beroepstrainer in Duitsland. Zelfs leverde dit nest al de jongste deelnemer aan het landenteam NL in Denemarken in maart: Ailleen Aoife O'Conloch.

Op 18 september komt bijna het hele nest bijeen voor een gezamenlijke bijeenkomst, voorafgegaan door deelname aan een nestevaluatiedag van de Ierse Setter Club Nederland in Arnhem. (1 augustus 2016).

Genieten geblazen


Ook dit plaatje van Ceasar (voorop), Apache (midden) en Summertime Lady prijkt -als spread- in Genieten Geblazen

Jacht op eeuwige jeugd, Lady's lentenest en Genieten geblazen zijn titels van drie fotoboeken met korte teksten die in juni verschijnen. Deze zijn bedoeld om publicitaire/promotionele en opleidingstechnische doelen voor de oorspronkelijke Ierse setter te inspireren.

Jacht op eeuwige jeugd belicht de groei van Summertime Lady en Ceasar in het oorspronkelijke werk van Ierse setters aan de hand van unieke foto's. Voorzover bekend wordt dat voor het eerst zo gedaan. In de inspiratiebron, Hond Staat (2007, Laren) werden meest tekeningen gebruikt.

Vooral Ceasar wordt met het fototoestel op de voet gevolgd, te beginnen bij een voorzichtig puntje op een koppel patrijs. Je ziet hoe de setters leren om rennende slimme oude fazantenhanen uiteindelijk te dwingen zich te "drukken", zelfs in bietenvelden vol vluchtmogelijkheden. Dat levert schitterende beelden op.

Lady's lentenest volgt de pups uit het outcrossnest van de Ierse roodwitte setter Pallas Green Ike Turner (genoemd: Marley) x Ierse rode setter Summertime Lady vanaf geboorte tot en met oefensessies van nestgenoten bij een beroepstrainer in Duitsland. Ze zijn te herkennen door hun verschillende witte aftekeningen, voor de een een hartje op het hoofd, een ander weer een bles.

Voor Genieten geblazen zijn enkele oude zwart/wit-foto's van mijn eerste setter Rex tijdens zwerftochten aan de IJssel gebruikt, begin jaren zestig. Die tochten zijn een halve eeuw later overgedaan met Giulla Redskin O'Conloch, Summertime Lady, Ceasar en Redwing Last Apache Standing. Je ziet 'oersetters' in de schoonheid van het IJssellandschap met luchten die betoverend werken en kunstenaars boei(d)en.

De inmiddels verschenen Jacht op eeuwige jeugd en Lady's lentenest leverden al heel wat aaah's en oooh's op van inkijkers. Genieten geblazen wordt nu gedrukt. Deze zijn gezien de kosten te duur voor 'de markt', maar wel een startpunt voor brainstorms  over de vraag hoe jaren banjeren over de velden en de IJssel achter je setters aan met een fototoestel tot een betaalbare selectie kan leiden die de instandhouding van de oorspronkelijke Ierse setter dient. Natuurlijk zijn creatieve bedenksels hierover van harte welkom! (14 juni 2016) Genieten geblazen verscheen inmiddels als laatste en is gezien de aaah´s en oooh´s een feest voor het oog en prachtfinish. (update 22 juni).

Genieten geblazen verschijnt volgende week. Op de titelpagina Summertime Lady (links) en Ceasar, foto Henk ten Klooster, fotobewerking Yvonne Pieters.

Presentatie programma outcross


Arantar O'Conloch als pup was de afsluiting van de powerpointpresentatie (foto: Yvonne Pieters)

Fokkers, commissie- en bestuursleden van de Ierse Setter Club volgden zaterdag 29 januari een powerpointpresentatie over het outcrossprogramma rode x roodwitte Ierse setter. Deze presentatie, getiteld Terug in tijd voor toekomst kreeg een sterk verschillend onthaal, van ronduit negatief tot positief.

Op de laatste sheet was Arantar als pup te zien met de tekst: "Met uw hulp blazen we de oorspronkelijke Ier nieuw leven in! Bedankt voor  uw aandacht en voor ons allen een gelukkige en gezonde volgende eeuw voor de Ierse setter gewenst."

De algemene ledenvergadering van de ISC beslist op 1 mei van dit jaar of de laatste drempels om het hoofddoel van dit programma te halen (genetische verbreding met behoud van de werkeigenschappen van dit oudste inheemse Ierse jachthondenras) worden weggenomen. (29 januari 2016) Update: de algemene ledenvergadering van de ISC ging akkoord met de wijzigingsvoorstellen. (1 mei 2016)

Goud van oud bij gouddelversgat

Vlnr oma Craigrua Goldie, Redwing Last Apache Standing, moeder Summertime Lady, dochter Ailleen Aoife O'Conloch, vader Pallas Green Ike Turner, zoon Ardal O'Conloch, dochter Aillean O'Conloch, zoon Arantar O'Conloch

Goud van oud verscheen zaterdag 17 januari op de setterwandeling van de Ierse Setter Club bij 's lands enige  gouddelversgat in Hellendoorn. Goud van oud, maar goed voor een nieuwe glansrijke toekomst want het oucrossprogramma Ierse roodwitt setter x rode setter is in full swing. Opvallend was vooral hoogbejaarde Goldie die als jongeling de benen strekte. Er was gelukkig ook even tijd voor een groepsfoto.

Close up van een deel van de familie: oma Craigrua Goldie, moeder Summertime Lady, dochter Ailleen Aoife O'Conloch, vader Pallas Green Ike Turner, zoon Ardal O''Conloch en dochter Ailean O'Conloch.

 

Veel geluk in 2016

Summertime Lady zet fazantenhaan vast op een van de laatste oefensessies in 2015 in Duitsland

Geluk en gezondheid gewenst voor 2016. We zijn blij dat 2015 zoveel goeds bracht. Kan het mooier met een lente die begon met Ceasar en Summertime Lady als complete nationaal team EK in Frankrijk en afsloot met een nest van acht gezonde telgen voor de zomertijddame? Ja, dat werd een hele zomer genieten van een supermoeder en haar kids.

In herfst en winter zagen pups en moeder elkaar regelmatig terug. Gelukkig bleek die handvol pup van mei in de winter goed voor schitterende oefensessies in Duitsland. Al vijf pups raceten daar achter hun voormalige melkfabriek aan, nu om de kneepjes van het vak in het veld te leren. Zo zagen ze moederlief veranderen in een onvermoeibare, razend rappe maar vooral stijlvolle veerwildspeurder met tijgerachtig voorstaan. Ceasar liet ze ruiken aan een galop a la Grande Quete.

Deze sportieve setters zorgden voor een stroom aan positieve aandacht in de media waardoor het eeuwfeest van de Ierse Setter Club ondanks nogal wat bestuurlijke perikelen glans kreeg. Joop Buiten gaf de honderdjarige vereniging een prachtig geschenk en wel een beschrijving en verklaring van de unieke werkstijl van het ras en er werd veel tijd besteed aan bijdragen voor het jubileumboek van de ISC dat begin mei dit jaar verschijnt. 2016 wordt vast een oogstjaar na zoveel inspanningen, geniet ervan! (1 januari 2016).

Ceasar toonde de pups hoe je een Grande Quete doet, afgesloten met het vastzetten van een fazantenhaan. 

Arantar kreeg als een eerste begin november een oefensessie in de bieten in Duitsland, Ailean, Ailleen Aoife, Alan en Ardal volgden. Dat bracht een kleine 10.000 kilometer op de teller. 

Terug op het nest

Vlnr Ailleen Aoife, Ailean, Aroon, Alan, Ardal, Alvy en Arantar O'Conloch

Nestgeur verveelt nooit, zeven bijna vijf maanden jonge pups uit het outcrossnest rode x roodwitte Ierse setter beleefden de tweede samenkomst op zondag 25 oktober sinds het nestvlieden. Ze raceten door het Hondenbos bij Apeldoorn waar de eerste samenkomst eind augustus was, op de Setterdag eeuw Ierse Setter Club. Er werd weer een staatsieportret gemaakt op dezelfde plek als toen. Absent was Awnan die in Ierland verblijft.

De nakomelingen van de roodwitte Pallas Green Ike Turner (Marley) en Summertime Lady (rood) waren alle in superconditie. Leuk is dat allen elkaars voeding, gewicht, schouderhoogte en borstomvang volgen op een speciale (besloten) Faceboekgroep, de Setteracademie. Daar worden ook tips, adviezen en ervaringen gedeeld. Dit bijzondere nest wordt gesponsord door FarmFood. Ook qua opvoeding kon de vlag uit, de nestgenoten krijgen een prima fundament voor de toekomst.

Levenslust

Het vervolgprogramma was op het nest in Broekland waar ze weer over het erf dartelden alsof ze nooit weggeweest waren. Alan viel op doordat hij een kwartel voorstond die verborgen was in de groentetuin, terwijl Ailean een verstopte fazantenhuid op een dummy apporteerde. En allen vielen op door hun onstuimige levenslust en speelpartijen, terwijl de eigenaren de innerlijke mens sterkten. Iedereen had ook daarin een bijdrage zodat het A-nest hard op weg is naar de titel Gezelligste nest van Nederland.

Samen naar school

Ook werd een opleidingsprogramma besproken. Doel is een aantal pups te laten scoren op veldwedstrijden, geen gemakkelijke taak want er zijn in drie decennia precies twee roodwitte Ieren geweest uit ons land die scoorden. Er staat een prachtplan in de steigers dat weer samen wordt gemaakt en uitgevoerd. Als alles volgens plan verloopt, volgt snel instructie in eigen land, oefenen en uitvoeren in Duitsland tot zelfs een zomervakantiecursus voor een deel in Noorwegen maar ook weer gewoon gezellig samenzijn.

Het is weer stil op het nest, lieve mensen bedankt voor jullie enthousiaste deelname en warme support. (25 oktober 2015)

 

Giulla naar eeuwige jachtvelden

Giulla Redskin O'Conloch is naar de eeuwige jachtvelden vertrokken. Als gevolg van een agressieve soort kanker kwam een eind aan een leven waarin een mix tussen jachthond op schoot en volbloed in het veld de rode lijn was. Ze was een kei in voorstaan en doorstaan, superdocente voorstaan voor de helft van de acht ZG+ gekwalificeerde Ieren in ons land van de laatste tien jaar, allround jachthond, covergirl van het tijdschrift De Jachthond 2010 en bovenal favoriete knuffel van kinderen. (17 oktober 2015).

Awnan arriveert in Ierland

Awnan arriveert bij Jim Sheridan van de Craigrua kennel in Delgany, Ierland

Wat een geluksvogel: de Ierse rood witte setter Awnan O'Conloch is gearriveerd in het moederland van zijn ras. De vijftien weken jonge reu mag zich verheugen op trainen en triallen op de Dublin Mountains, vlakbij zijn nieuwe woonstek, de Craigrua kennel van Jim Sheridan in Delgany. Naar verwachting gaat hij een rol spelen in het outcrossprogramma van oorspronkelijke rode Ierse setters met hun roodwitte soortgenoten, officieel twee rassen. Zijn broer Arantar bleef in de O'Conloch kennel in Broekland. Wie weet zien ze elkaar nogeens terug want er zijn plannen om met enkele nestgenoten ooit het moederland te bezoeken. (14 september 2015)

Arantar blijft in Broekland

Oorspronkelijke setter herleeft

Vlnr Ailleen Aoife, Ailean, Aroon, Alan, Ardal, Alvy, Arantar en Awnan O'Conloch

Op de Setterdag in Apeldoorn ter gelegenheid van het eeuwfeest van de rasvereniging verscheen zaterdag 30 augustus het complete A-nest van de O'Conloch kennel. Ook de ouders, de roodwitte Ierse setter Pallas Green Ike Turner en de rode Summertime Lady waren van de partij. Na een stevige wandeling met ruim 120 Ierse setters speelde en sliep het grut in de schaduw van de bosrand in Ugchelen weer even samen. Zo herleefden niet ver van paleis 't Loo de tijden van 's lands beroemdste Ierse setter, Swell van prinses Wilhelmina. Die kleinzoon van Ch. Garryowen had ook veel wit. Geleidelijk verdween het wit. Nu gaat de klok andersom, deze pups zijn de eerste generatie in een outcrossprogramma om de roodwitte een gezonde toekomst te geven. Komende generaties krijgen aanzienlijk meer wit en uiteindelijk wordt het rood het eiland. (30 augustus 2015).

Ook de ouders Summertime Lady (links) en Pallas Green Ike Turner waren van de partij

 

Apache wint veldwedstrijd ISC Belgie

Redwing Last Apache Standing in het voorjaar in actie op de velden van Dirksland (foto: Domine Leenaerts)

Redwing Last Apache Standing heeft vandaag de veldwedstrijd open klas amateurs van de Ierse Setter Club Belgie gewonnen met een eerste plaats Zeer Goed onder keurmeester Jocelyn Haegeman. Dat is de eerste winst van een Ierse setter uit ons land op een veldwedstrijd dit jaar.

Haar voorjager/eigenaar Joop Buiten schaart zich zodoende bij het rijtje van acht roodhuiden die zich met een ZG of hoger kwalificeerden op veldwedstrijden in de periode 2005-2015. Zo is ook een plaats verzekerd in de eregalerij van die periode die in het jubileumboek van de Ierse Setter Club verschijnt.

Apache is de nicht van Summertime Lady, de ouders zijn broer en zus. Ze kwam in 2013 uit de VS. (15 augustus) Nummer twee bij de kwalificaties is ook binnen: Robin (Freek) van Gerard Mirck. Hij won op 30 augustus in de open klas amateurs in Waterloo een CQN. (update 30 augustus)

Lady's lentenest

 

 

Lady's lentepups gaan hun vijfde levensweek in. Vanaf de geboorte worden ze gevolgd op Facebook:

https://www.facebook.com/henk.tenklooster/media_set?set=a.832878516748776&type=3&pnref=story

Vaderdag 2015 was heel bijzonder: Arantar O'Conloch mag blijven!

Summertime Lady is de trotse moeder van pups die Ierlands oudste inheemse jachthondenras, de roodwitte Ierse setter, een gezonde toekomst moeten geven. Aoife O’Conloch wordt geboren. (Foto: Joop Buiten).

Lady's  lentepups helpen zeldzaam ras te overleven

BROEKLAND – De vierjarige rode Ierse setter Summertime Lady heeft zaterdag acht pups geworpen in de O’Conloch kennel van Henk ten Klooster in Broekland.  Omdat de jongen relatief veel wit hebben wordt zo de “klok” van het ras teruggezet naar rond 1890. In die tijd had deze hondensoort nog veel wit, onder wie ook de toen beroemdste vertegenwoordiger in ons land, de Ierse setter Swell van prinses Wilhelmina.

De verwekker van dit nest is de roodwitte Ierse setter Pallas Green Ike Turner (genoemd: Marley). Omdat rood en roodwit officieel gescheiden hondenrassen zijn, moest er voor deze combinatie toestemming worden gegeven door een commissie van experts van de Irish Kennel Club en nationale organisaties, waaronder de honderdjarige Ierse Setter Club. Verder moesten de ouders een reeks gezondheidstesten ondergaan.

Het fokprogramma is opgezet door de Ierse kennelclub om de roodwitte Ierse setter, de oudste inheemse jachthondensoort, een gezonde toekomst te bieden. Dat kan volgens deze organisatie in gevaar komen door voortgaande inteelt. Ook door Ierse fokkers werd daarom verzocht Summertime Lady in te zetten omdat ze weinig verwantschap heeft met de bonte soort. Verder was ze de enige van haar ras in ons land die voor het oorspronkelijke werk als qua uiterlijk kon scoren.

“Daar ben ik na enig nadenken en aarzelen op ingegaan”, aldus de eigenaar. “Het was namelijk logischer om een nest rode Ierse setters te fokken en daarvoor Lady’s kennelmaatje Ceasar in te schakelen. Die soort is erg populair en beiden zijn bekend doordat ze pas de hele nationale delegatie voor de EK in Frankrijk vormden. Doorslaggevend voor deze keuze was dat de roodwitte, oorspronkelijke, soort gevaar loopt. Dat gaat me aan het hart.”

De veel in media bezongen Ierse setter Swell van prinses Wilhelmina had flink wat wit op de kop en borst evenals de meeste pups van Lady. Dat valt nog te zien op foto’s in haar kinderkamer in paleis ’t Loo in Apeldoorn. Swells grootvader kampioen Garryowen, die beschreven wordt in de beroemde roman Ulyssus van James Joyce, had nog meer wit.

Onder invloed van trends op shows gingen fokkers in latere tijden wit zoveel mogelijk weren en werd het gezien als een teken van onzuiverheid. Ruim een halve eeuw geleden werd de roodwitte door liefhebbers van de ondergang gered. Oorspronkelijk hadden setters in Ierland alle schakeringen tussen wit en geheel rood met een legendarische maar uitgestorven variant: de shower of hail (hagelbuisetter).

Omdat Lady’s pups nu Ierlands oudste jachthondenras moeten helpen overleven, is gekozen voor Keltische namen uit de periode van eind negentiende eeuw waaronder Aoife (Eva). Dit zorgde vrijdag 5 juni voor echt leuk nieuws op RTV Oost, klik de bovenste link. (30 mei 2015)

Meer informatie op internet

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=219564&_ga=1.196577260.1960037349.1433654228

http://www.outcrossprogramma-iersesetters.nl/

http://www.iersesetter.com/

http://www.iersesetterclub.nl/gezondheid-abc/outcross-programma-ierse-setter-rood-wit/

 

Lady krijgt een lentenest

Summertime Lady krijgt een lentenest. Dat is zojuist in dierenartsenpraktijk Midden Salland in Raalte door een echo vastgesteld. Deze pups worden naar verwachting begin juni geboren in een speciaal daarvoor gemaakt puppyhol in de woonkamer. Het gaat om een outcrosscombinatie met de roodwitte Ierse setter Pallas Green Ike Turner (roepnaam Marley), bedoeld om de bonte Ier een gezonde toekomst te bieden.

Lady en Marley zagen elkaar in de lente tweemaal. Beide keren was het goed raak op het erf rond onze boerderij tegenover landgoed Neppelenbroek in Broekland. De partners maakten van iedere ontmoeting een lentefeest door een vrolijk en intens voorspel. Uiteindelijk was de eerste koppeling onder het afdak van de kapschuur in de ruimte voor feestjes en lekker buitenzitten, terwijl een flinke hagelbui daarbuiten neerdaalde. Alles ging puur natuur: er kwam geen mensenhand aan te pas.

Voordat de lentedekking kon plaatshebben is een hele papierwinkel doorgeworsteld. Allereerst moest de Irish Kennel Club officieel toestemming verlenen voor deze combinatie. Daarvoor verricht een commissie van experts uitgebreid onderzoek naar de achtergronden van de beoogde ouderdieren. Zo wordt gecheckt of ze voldoen aan alle gezondheids- en welzijnseisen maar vooral of ze bijdragen aan het belangrijkste doel: de genetische verbreding van de roodwitte Ierse setter die kampt met een hoog inteeltpercentage. Vaak zijn combinaties rond de 25% coi, vergelijkbaar met een broer/zus-combinatie, nu is het zeer laag.

Summertime Lady voldoet met verve aan die eisen. Ze is goed voor heel wat voorouders (in vakjargon: lijnen) die in de roodwitte (maar ook de rode!) Ierse setter vrij uniek zijn. Juist dat is belangrijk als men een gezonde basis voor een rashond nastreeft. Verder is ze een in ons land volstrekt uniek voorbeeld van een rode setter die hooggekwalificeerd is voor het oorspronkelijke werk en op shows de hoogste kwalificatie haalde. Wie alle details wil weten, kan even lezen op de website http://www.outcrossprogramma-iersesetters.nl/, gemaakt door Joop Buiten, toekomstig eigenaar van een pup van Lady.

Pallas Green Ike Turner (Marley) is een zoon van 's werelds bekendste bonte setter Harry, gefokt door Joop Harms. Hij was de enige roodwitte pup die geboren werd uit rode ouders en vervulde zo een hartenwens voor zijn eigenaar Gerard Mirck. Zijn dochter Harriet was de eerste in ons land gefokte setter die in het moederland de titel Irish Field Trial Champion in de wacht sleepte. Haar nestbroer Halloway volgde, nummer twee die veldwedstrijdkampioen werd. Marley, eigendom van Laurens Evenwel, is een broer van beiden. (vrijdag 1 mei 2015)

Ceasar/Lady Hollands topteam

Summertime Lady (links) en Ceasar aan de IJssel, foto van Henk ten Klooster, fotobewerking Yvonne Pieters

De honderdjarige Ierse Setter Club Nederland geeft Ceasar de Rembrandt Kerstenprijs als beste jeugdhond op het veld van 2014, terwijl zijn kennelmaatje Summertime Lady voor de tweede achtereenvolgende maal de Wilko Jansenprijs voor beste werker in de open klas wint.

Voor zover bekend is dit de eerste keer dat beide prijzen naar een eigenaar/voorjager gaan maar dit is niet het enige record. Summertime Lady is de eerste Ierse setter in decennia in ons land die hooggekwalificeerd is op veldwedstrijden en de hoogste kwalificatie op show haalde.

Ceasar brak vorig jaar records door in een driedaagse tweemaal eerste en eenmaal derde te worden met de hoogste kwalificatie (uitmuntend). Beiden wonnen ook een CQN, een prijs voor setters die door een klein foutje net geen kampioenschap kunnen winnen.

Voor nog meer records zorgden beiden door veel positieve publiciteit voor het ras. Dat kwam vooral doordat het duo recent de Nederlandse inzending was voor de Europese kampioenschappen in Frankrijk. Ze schitterden in vele media waaronder De Telegraaf en het regionale dagblad de Stentor.

De uitreiking van de prijzen heeft plaats op 19 april tijdens de algemene ledenvergadering van de ISC.

Groot nieuws / Breaking news...

Lentenest in de steigers/springlitter: Pallas Green Ike Turner (Marley) x Summertime Lady. De dekking (mating) today on 30 march 2015 succeeded!! (the natural way, sneaky, without human activities)
Doel: gezonde toekomst voor roodwitte Ierse setters. Goal: healthy future for Irish red and white setters.

Pedigrees (Hooley and IRWS) and more info on the special website for this outcross-couple:

www.outcrossprogramma-iersesetters.nl
our fingers are crossed..

Ceasar en Lady groeien op EK

Ceasar (voorgrond) en Summertime Lady bij de landenpresentatie op de EK in Frankrijk.

Geen prijs, wel veel lof voor prima prestaties van Ierse setters uit ons land die zich kunnen meten aan de internationale top. Dat is de oogst van het Nederlandse team op het Europees kampioenschap voor Ierse setters afgelopen weekeinde in Frankrijk.

De honderdjarige Ierse Setter Club Nederland had voor het EK het duo Ceasar en Summertime Lady geselecteerd op grond van resultaten in 2014. Hoewel dus vaststond dat beiden top kunnen scoren was het nog de vraag of zij op schier oneindige velden in Frankrijk dezelfde razendrappe prestaties konden leveren die de internationale top neerzet, veelal getraind door beroepsmensen met relatief veel meer mogelijkheden om onder patrijs en fazant te komen op passende velden.

Lady en Ceasar zijn volledig in eigen hand getraind zonder steun van beroepsmensen op terreinen in ons land die vergeleken met de koolzaadvelden in de Champagne postzegeltjes zijn. Je loopt dan het risico dat de Hollanders "verzuipen" in die oceaan van ruimte, vers uit het "aquarium" van ons land.

Gelukkig was het Hollandse duo in geen enkel opzicht de mindere van succesvolle Ieren uit buitenlanden van beroepstrainers. Summertime Lady bleek zelfs de betere waar het ging om negeren van hazen. Helaas trof ze geen veerwild tijdens twee oogstrelende lopen. Ceasar werd de laatste dag na een enerverende race met veel jachtverstand uitgevoerd, uitgeschakeld op grond van staartbeweging bij verwaaiing van hazengeuren.

Het tijdschrift De Jachthond wijdt in het eerstkomende nummer een reportage op drie pagina's aan het avontuurlijke duo. In Ierse Setter Klanken verschijnt een bijdrage van Joop Buiten die in 1977 een pioniersrol vervulde bij de herintroductie van de rode setter in de velden en sinds een jaar weer terug is in de setterwereld. Hij maakte zijn eerste EK mee.

Al eerder schitterde het tweetal onder meer in De Telegraaf en het regionale dagblad deStentor. In april komt het duo weer aan start in veldwedstrijden in binnen en buitenland. Voor de zomertijddame zal dat beperkt zijn want ze is inmiddels loops en er is een lentenest gepland. (23 maart)

Summertime Lady schitterde op websites van kranten, in dagbladen en huisaanhuisbladen.

Voorjaar met EK lonkt voor Ceasar en Lady

Tijd om wat te tikken over de voorbereiding van het EK op 21 en 22 maart in Frankrijk. Ceasar en Lady zijn nu meermalen onder patrijs gebracht, het wild dat ze in de velden van Champagne kunnen verwachten. Beiden lieten vandaag onder een voorjaarsachtig zonnetje fraai werk zien en waren compleet steady op het schot van het alarmpistool. Goed nieuws is verder de vroege lente, die zorgt er waarschijnlijk voor dat tijdens de Europese kampioenschappen het gewas zo hoog is dat er voldoende dekking is en patrijs zich daarom kan drukken. Als ze dat niet doen, dan is het spel voortijdig afgelopen. Verder rukt het duo op in de media.

Het is bijzonder moeilijk in ons land om setters vaak onder patrijs te brengen. Terwijl die wildsoort nu net de enige is  waarop je kunt scoren in het voorjaar. Fazanten zijn er ook niet meer in die aantallen van voor de jaren negentig, toen het uitzetten van deze duurzame superscharrelkip in Nederland werd verboden onder invloed van de toen heersende anti-jacht emoties. Dat je hier prima landbouwbelangen met duurzaamheid kunt verbinden, weten vrijwel alle buitenlanden. Gelukkig lukte het nog wel om het tweetal volop onder fazant te brengen. Dat heeft evenwel een nadeel voor de stijl van je hond, je krijgt vooral het tot in detail omschreven niveau van de officiële werkstijl bij training op patrijs.

Media

In de media doet het setterduo het goed. Als eerste bracht het regionale dagblad De Stentor het nieuws op de internetsite van de krant met daarbij een schitterende plaat van een voorstaande Summertime Lady. Zij rukte vervolgens op naar allerlei huisaanhuisbladen in Salland (de streek tussen Deventer en Zwolle) met steeds weer die fraaie plaat van Lady als blikvanger. Dit werd gevolgd door het bezoek van journalisten van kranten die volgende week enkele reportages/interviews opleveren. In de komende Ierse Setter Klanken verschijnt een speciale aflevering van Tikken van de Tijd over de rol van twee Lady's in mijn leven en de EK.

Wildredding

Uit reacties en vragen bleek dat er veel onbekendheid is over het “spel op de wind” met setters. Anders dan jachthondenwedstrijden voor na het schot (apport) met bijvoorbeeld de Nimrodproef die recent het journaal haalde, is het werken voor het schot (zoeken, vinden, voorstaan en vastzetten) niet tot nauwelijks bekend. En dat je die vaardigheid ook kunt gebruiken voor wildtelling en wildredding zoals in vele buitenlanden al in praktijk wordt gebracht, nog minder. Voor dat laatste was de auteur Hilde Schwoyer in Duitsland die een leven leidde voor de Ierse setter, de wegbereider.

Werkstijl

Leuk was te volgen hoe ’s werelds eerste beschrijving van de officiële werkstijl (integraal onderdeel van de rasstandaard bij de overkoepelende organisatie voor rashonden wereldwijd, de FCI) voor Ierse setters gestalte krijgt. Die wordt door Joop Buiten uit Ommen in woord en beeld belicht ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Ierse Setter Club. Bij iedere versie stuit Joop weer op nieuwe vragen die tot nog meer perfect uitgewerkte details leiden.

Zo wordt langzaam maar zeker een uniek werk een feit. Dat kan leiden tot een fundament voor de toekomst, als ons handjevol vergrijsde voorjagers al met de neus omhoog ligt dan wel de pijp is uitgegaan of gewoon stopt. Joop Buiten vervolgt hierna met twee uitgaves: een trainingshandleiding voor Ierse setters en een algemene handleiding voor het werk met Ierse setters in de hoop dat jongere voorjagers het stokje gaan overnemen. Daarnaast maakt hij schilderijen en andere kunstwerken. (zaterdag 7 maart 2015)

Ceasar en Lady naar de EK

Ze doen de EK 2015 samen, dit spetterende duo: Summertime Lady (links) en Ceasar.

Whoopie, de Ierse Setter Club Nederland heeft Summertime Lady en Ceasar geselecteerd voor deelname aan de Europese kampioenschappen die voor dit jachthondenras op 21 en 22 maart in de Champagne in Frankrijk worden gehouden.

Het duo werd door de rasvereniging Ierse Setter Club geselecteerd op grond van resultaten op veldwedstrijden in 2014. Toen brak Ceasar records door onder meer in een driedaagse in Thüringen, Duitsland, tweemaal een internationale derby voor setters en pointers te winnen en eenmaal derde met steeds de hoogste kwalificatie. Zo werd hij beste jonge hond van zijn soort in ons land met  resultaten die in de honderdjarige geschiedenis van de rasvereniging uniek zijn.  Lady was de enige hoog in het veld gekwalificeerde Ierse setter die ook op show won.

Traditioneel wordt de EK gedomineerd door professionele trainers uit vooral Frankrijk en Italië die in opdracht van de eigenaar de hond in een trainingscircuit dwars door Europa gereed maken.  Zij kunnen daardoor beschikken over zeer ruime jachtvelden met goede veerwildbezetting die in ons land schaars zijn. Daarom werd het Hollandse duo ook op dergelijke terreinen met succes uitgebracht.

 

Voorjaar plannen in de winter

Goh ja, wat een feest, met je setter door de voorjaarsvelden banjeren. Ceasar (rechts) maakte er een feest van in 2013 en 2014 voor zijn voorjager/eigenaar/trainer Henk ten Klooster. (Foto: Els Kersten-van Hoorn)

Voorjaar plannen in de winter is een feest op zichzelf. Niets zo mooi als met je Ierse setter de mooiste landschappen van Europa te verkennen, de neus van je jachthond achterna als gids! Gelukkig komen de eerste kalenders voor veldwedstrijden in het voorjaar al weer binnen.

Echt spannend gaat dit jaar worden door het eeuwfeest van de Ierse Setter Club. In vele decennia scoorde slechts een handjevol rode setters op de veldwedstrijden, ze werden compleet ondergesneeuwd door pointers en Engelse setters. Al voor en na de wieg van de honderdjarige club was dat het geval.

De eerste voorzitter van de ISC, C.A. Schuld, gooide alles in de strijd om toch mee te tellen, maar ook hij moest genoegen nemen met een enkel succesje in vele jaren. Als je P.W. Wallers onvolprezen werk De Field Trials en hondenrennen in Nederland 1878-1922 erop naleest, dan is in die bijna halve eeuw het aantal winnende Ierse setters op de vingers van een enkele hand te tellen.

In 2015 lijken de kansen voor de rode Ieren beter. Er is meer dan een handjevol kansrijke rooien bij de jeugd! Al hoog gekwalificeerd zijn: Ceasar van Henk ten Klooster, zijn zus Celebrity van fokster Els Kersten-van Hoorn, Robin (Freek) van Gerard Mirck en Summertime Lady van de eerste. Dus is er een kans dat in het eeuwfeest van de rasvereniging de oorspronkelijke setter schittert tussen zijn Engelse en Schotse neven en verwant pointer die in de categorie A (zeg maar Formule I) van de jachthonden vrijwel altijd domineerden.

Alle voorjagers van Ierse setters veel succes gewenst. En Ierse Setter Club: gefeliciteerd met het eeuwfeest en zo'n club doorzetters voor het oorspronkelijke werk! De eerste voorzitter zou een gat in de lucht springen na zo'n rij ongekend historische successen in 2014! 't Is nu al tijd voor feest... (17 januari 2015)

Zo begon het succes van de Ierse setter op het veld, voorjaar 2013, Holtrop Duitsland. (Foto: Karin Meist)

Stap vooruit, terug naar oorspronkelijke setter

Foto: Irish field trial champion Pallas Green Harriet

Goed nieuws voor 2015: er is weer een stap vooruit gezet richting retour oorspronkelijke setter. Aan de Irish Kennel Club (IKC) zijn gisteren alle benodigde testen gestuurd van Pallas Green Ike Turner (roodwit), beoogd kandidaat voor Summertime Lady (rood) van wie vorig jaar alle benodigde testen zijn gestuurd. Dat verhoogt de kans op een lentenest van de zomertijddame.

Ike Turner (genoemd: Marley) is de jongere broer van de Ierse field trial champions Pallas Green Harriet en Halloway, de eerste in Nederland gefokte Ieren die zo'n titel in het moederland haalden. De driejarige Ierse import Summertime Lady is de eerste Ierse setter sinds tijden in ons land die hooggekwalificeerd is op het veld en 1 uitmuntend op show haalde.

Setterwieg in de steigers

Zo staat een wieg voor de terugkeer naar een gezonde oorspronkelijke setter in de steigers. Mocht het zover komen, dan is er een avonturenboek verzameld in een stamboom met veel elementen uit de beroemdste trilogie over Ierse setters Big Red (verfilmd door Walt Disney), Irish Red en Outlaw Red.

Marley is de zoon van Harry (roodwit, geboren uit rode ouders). Zijn verhaal leest als een jongensboek. Lady is rood maar heeft roodwitte voorouders gefokt door de geneticus miss Cuddy die de roodwitte variant ruim een halve eeuw geleden redde. Ze heeft nog een wit hoefijzer (dat brengt geluk!) op haar borst.

Toekomst duikt op uit verleden

Ooit, zoals in de tijd van prinses Wilhelmina en haar favoriete levensgezel de Ierse setter Swell, waren er veel kleurslagen. Trends op shows maakten een wreed einde aan die variatie. Vaak werd zelfs wit gezien als minder "zuiver", terwijl juist het tegendeel het geval was. Domheid regeert.

Zo wordt 2015 misschien het jaar van terug van weggeweest: de oude wijsheid dat de Ierse setter van alle kleurslagen de oorspronkelijke versie is die weer opduikt met volop toekomst! En dat in het eeuwfeest van de Ierse Setter Club, wat een feest.

Voor wie alles tot in detail wil nalezen, check de website gemaakt door een toekomstig eigenaar van een pup uit de beoogde combinatie, Joop Buiten: http://www.outcrossprogramma-iersesetters.nl (10 januari 2015).

The Last Time Team: eeuwfeesttijd

Mijn The Last Time Team, uitgeteld na een wandeling rond Nederlands enige gouddelversgat. Vlnr Summertime Lady, Ceasar en Redwing Last Apache Standing (foto: Henk ten Klooster, augustus 2013)

Goud van Oud, worden de oorspronkelijke Ierse setters wel genoemd. Kan dat goud voor de toekomst bewaard blijven en een rol spelen in het streven naar een duurzame rashond voor de volgende eeuw na het 100-jarig bestaan van de Ierse Setter Club in Nederland (2015)?

We leven nu met een ander type Ierse setter, het is uit de tijd om terug te kijken naar verleden om toekomst te borgen nu jacht een marginale rol heeft in ons land en veerwild gestaag afneemt. Dat standpunt hoor je vaak en is begrijpelijk. Toch is het een voorbeeld van niet verder kijken dan je neus lang is. Goud van oud kan wel degelijk "de rooie" laten glanzen zoals dat het geval was in bijna de hele geschiedenis van de ISC.

De laatste jaren is de Ierse setter in ons land verworden van held van kunstenaars en schrijvers en troetelkind van media tot speelbal van organisaties die gezondheid van het ras op de korrel namen, met succes via de rechtbank. Als fans ervoor zorgen dat deze hondensoort een voorbeeld wordt van hoe het was en wordt (kwaliteit bieden!), dan ligt een gouden toekomst in het verschiet, immers een duurzame rashond die gezond oud wordt en alleen naar de dierenarts gaat voor entingen, dat is wat de samenleving anno nu vraagt.

Alleen al uit welzijnsoogpunt zou je een selectie die puur en alleen op schoonheid (shows) gebaseerd is, zo snel mogelijk overboord moeten kieperen. Die is er voor verantwoordelijk dat de rode setter in de min is gekomen, met gevaarlijk snel dalende aantallen gefokte exemplaren. Precies daar kan de oorspronkelijke versie, die scoort als sportieve huishond die je gezond houdt en relatief gemakkelijk te disciplineren is, een grote rol spelen. Want een Ier die onvermoeibaar kan galopperen toont in de praktijk dat de theorie van een prima bouw klopt en meer nog: dat de fysieke en mentale toestand dat mogelijk maakt.

Zo kan het oude verhaal van jacht en veldwedstrijden voortleven in een eigentijdse versie die welzijn bevordert.  Weg met krullen in de vacht, overdreven vachtlengte, extreem lage oor aanzet die oorontsteking veroorzaakt, een bouw die niet praktijkbestendig is en vooral: haperende welzijnsaspecten. Terug van bijna geheel weggeweest: de sportieve setter, die scoort in huis en wandelingen tot een feest maakt.

Er is nog een goede reden om goud van oud in te zetten voor een glansrijke toekomst. En wel dat je met een sportieve setter in huis, je je benen veel en lang moet strekken. Nog afgezien van het feit dat de levenslustige Ierse setter terecht als 's werelds beste antidepressivum geldt, heb je misschien wel de beste ziektekostenverzekering in huis gehaald en de verzekering dat het leven nooit saai is!

(31 december 2014)

Maar even, die sneeuw, maar o zo mooi!

Pallas Green Kells ziet d'r eerste sneeuw

Ach, het was maar even die sneeuw, maar wel goed voor een lawine van foto's en films van Ierse setters in het wit. Dat brengt je even terug in de tijd van pup Pallas Green Kells, in februari 2010. Kells beleefde haar jeugd in de O'Conloch kennel met d'r vader Echlin O'Conloch, d'r halfzus Giulla O'Conloch en Redwing White Lightning (Clancy).

Als puber verhuisde Kells naar Astrid en Fred Landsaat in Grootegast, die haar niet alleen een warm welkom gaven en een fijn nieuw nest, maar vooral genoten van een werksetter. Want wat selectie op alleen "schoonheid" betekent is de eigenaren van Kells glashelder geworden. Vrolijke fratsen van de rooie puber zorgden ervoor dat die tijd gelukkig naar de achtergrond verdween, maar inspiratie bleef om een andere, meer op gezond verstand gebaseerde aanpak van fokkerij te promoten.

Zo zijn we anno nu beland in een periode waarin Kells zelf inmiddels ruim eenjarige telgen heeft, van wie Aidan O'Ceannanas (de keltische naam voor Kells) in Oostenrijk al aardig gescoord heeft in het veld, Aideen van Harry en Ciska Stronk op dreef is in het veld, Adair (Dusty) scoort als huishond en Aislinn bij d'r moeder bleef. Vaak zien de nestgenoten en andere werksetters elkaar terug in de regio NoordOost van de Ierse Setter Club, die bekend staat als een van de gezelligste qua wandelevenementen, organisatie: familie Landsaat!

Kijk, dat is even een leuke tik van de tijd, zo besluiten we daarom met de in mijn ogen mooiste plaat van een pup in de sneeuw ooit, van Kells met d'r ogen gesloten! En natuurlijk de beste wensen voor alle fans van werksetters where ever, nu even speciaal in Groningen! (29 december 2014)

Gelukkig en gezond 2015 gewenst

Ceasar en Summertime Lady aan de IJssel. Foto: Henk ten Klooster, fotobewerking: Yvonne Pieters.

Alle bezoekers van deze website een gelukkig en gezond 2015 gewenst! Wel een bijzonder jaar, want dan wordt het eeuwfeest van de Ierse Setter Club gevierd. Gelukkig was 2014 voor de oorspronkelijke setter een geweldig jaar. Sinds onheuglijke tijden nestelde de werkende rode Ier zich terug aan top van de veldwedstrijden, precies aan de vooravond van het eeuwfeest. Kan het nog beter?

Hoe bijzonder de stand van nu is, kunnen we checken in P.W. Waller's boek De Field-Trials en Hondenrennen in Nederland van 1878-1922. Hoewel er alles aan gedaan wordt om de top te bereiken, verstrijken er decennia zonder opvallende winnaars. Een derde prijs is al heel wat, al zijn er uitzonderingen zoals in 1906, als Forester Red Cap de Nimrod-prijs wint en zijn broer Noirhat Red Cap derde wordt. Nog zo'n fraaie uitzondering is Ch Derry Una die volgens verslaggevers van die tijd "als een storm over velden gaat" en ook shows wint.

Natuurlijk is het niet verwonderlijk dat toen en nu fans de rode setter verwisselden voor de Engelse setter en pointer, die een veel grotere kans op succes bieden. Echt anders dan toen is dat nu een flink stel jonge Ieren de top heeft bereikt of daaraan ruikt. Zo kan de tijd van rond de jaren negentig weerkeren, toen er nog Ieren uit ons land het internationale kampioenschap wonnen onder wie Chico, Fanny en Pendragon von Royal. Aardig is dat zij opduiken in de stambomen van de aanstormende jeugd van nu.

Bijzonder is verder dat er weer een Derry-Una achtige Ier rondstruint en wel Summertime Lady die dit jaar op show 1U in de gebruikshondenklas haalde en CQN op het veld, beide staan voor het kampioenschap waardig. Dat alles lijkt een garantie voor een allesbehalve saai 2015. Zo lijkt er een recept voor een eeuwfeest waarvan je veel kunt genieten en ook nog nagenieten! (27 december 2014).

Op weg naar de kerst & oud en nieuw

Zelden heeft een eerste kerstkaart zoveel vreugde en herkenning gebracht. Ga maar na: gezond oud worden, volg je hart, zorg dat je idealen werkelijkheid worden tijdens je leven.

Kijk, dat is exact het verhaal van de eigenaren van Giulla O'Conloch (genoemd Viktor) van de familie Hooft uit Canada. Fijn, zo'n inspirerend begin van de kerstkaartenoogst! Let op de torens achter Giulla. Dat is de Burcht van Keselo in Omalo in Georgie. Die torens zijn op initiatief van Henk en Eliane Hooft gerestaureerd op traditionele wijze, zonder gebruik van cement of metselwerk!  (11 december 2014)

Ierse setters terug naar oorsprong

Een nieuwe lente voor het oudste jachthondenras van Ierland krijgt support in Nederland. Recent lanceerde de Ierse Setter Club Nederland een nationale versie van het outcrossprogramma voor Ierse rode met rood witte setters. Deze versie is gebaseerd op het programma van de Irish Kennel Club, verbreed met nationale fokregels en goedgekeurd door de Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland.

Een eerste combinatie onder deze nieuwe regels is inmiddels gepland van de Ierse import Summertime Lady, die verblijft in de O’Conloch kennel in Broekland. Als de Ierse outcrosscommissie akkoord gaat en haar voorziene partner met succes alle testen heeft ondergaan, wordt zij in de volgende lente gepaard met Pallas Green Ike Turner. Hij is een jongere broer van de Ierse veldwedstrijdkampioenen Pallas Green Harriet en Halloway.

Gezonde toekomst

Deze combinatie draagt bij aan de genetische diversiteit van de Ierse rood witte setter. Dat is het voornaamste doel van het outcrossprogramma van de Ierse Kennel Club. Zo wil men een gezonde toekomst van dit ras verzekeren. Dat kan in gevaar komen door voortschrijdende inteelt in een smalle genenpool.

Het geplande nest spoort volledig met recent gelanceerde nieuwe plannen van de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland om fokkers te verplichten allereerst voor gezondheid te fokken. Met dit programma getiteld Fairfok wil men een pioniersrol vervullen in de mondiale hondensport.

De Ierse Setter Club Nederland viert in 2015 het eeuwfeest. Een geplande activiteit is de organisatie van een congres over de vraag hoe men de volgende honderd jaar een gezonde toekomst voor de rode en roodwitte Ierse setter kan verzekeren. (1 december 2014).

Enthousiaste reacties

Er is wereldwijd enthousiast gereageerd op de plannen voor een outcrossnest. Verder is gisteren een fraaie website gelanceerd door Joop Buiten, toekomstig eigenaar van een van de pups uit dit H-nest van de O'Conloch kennel. Daar treft men ook links naar websites die meer achtergrondinformatie verschaffen over het outcrossprogramma. Wie wil genieten kan daar een kijkje nemen:
http://www.outcrossprogramma-iersesetters.nl (update 2 december)

Aanpassing website

Er wordt gewerkt aan vernieuwing van deze website in verband met het outcrossprogramma en het eeuwfeest van de Ierse Setter Club. Zo wordt de typerende werkstijl van de Ierse setter in woord en beeld belicht. Daarom zijn de afgelopen jaren Ceasar, Lady en Apache in het veld met het fototoestel gevolgd.

Hierover wordt nog gebrainstormd met Joop Buiten die al opmerkelijke staaltjes creativiteit toont op de Facebookpagina Summertime Lady Experiences. Kijk en geniet op: https://www.facebook.com/SummertimeLady (update 6 december) Zijn jongste bijdrage, een analyse van gangwerk, trok gisteren een hele horde lezers op Facebook. Aanbevolen! (update 14 december)

Summertime Lady lokte met haar zweefmoment lezers de beschouwing in.(Foto: Henk ten Klooster)

 

Klaar voor de toekomst

Summertime Lady aan de IJssel (foto: Henk ten Klooster)

Hoera, het is weer herfst! Summertime Lady en soortgenoten passen goed in het feest van kleuren. Gelukkig poseert de zomertijddame graag op een perfecte plek aan de IJssel.

Dat is ook een symbolische stek want iets stroomafwaarts begint mijn verhaal in setterland, terwijl stroomopwaarts (Velp) het verhaal begon van Rembrandt Kersten die zorgde voor de wederopstanding van de werkende Ierse setter in ons land. Dat kunt u lezen in het menu Jeugd aan de IJssel inspireert Hond Staat.

Aan de wieg ISC

Verderop is er Brummen, waar de beroemde kennel Rhienderstein van Anna Christina Elisabeth Beijnen-van Geuns was. Zij stond aan de wieg van de Ierse Setter Club Nederland die in 2015 het eeuwfeest viert en was het eerste erelid. Anna is verder bekend als schrijfster van 'Het spiritisme: waarheid en waarde'.

Eerder dit jaar is vergeefs gepoogd afstammelingen van haar setters die hier uitgestorven zijn, terug te apporteren naar ons land. Maar het is inspirerend te weten dat in Denemarken, waar de club voor rode setters in 2016 het 100-jarig bestaan viert, deze afstammelingen van Hollands Glorie volop voortleven.

Held wordt doelwit

Verder bestaat de Stichting Oorspronkelijke Setters volgend jaar een decennium. In die tijdspanne is de belangstelling voor oorspronkelijke setters verhoogd in een periode waarin men nog uitsluitend oog had voor shows.

Trends op shows veranderden deze hondensoort, ooit favoriet van kunstenaars. Helaas werd de soort van favoriet van media tot doelwit wegens gebreken door inteelt op trendy showwinnaars. Lady's inteeltpercentage is nul. Ze is generaties lang niet het resultaat van trends maar van de wens weer zo'n geweldige hond als moeder te houden. Geen glamour&glitter&geld, maar liefdevol gezond verstand.

Kijkje in kinderkamer

Als u in de kinderkamer van prinses Wilhelmina in paleis 't Loo in Apeldoorn foto's van haar met 's lands meest bezongen hond ooit, de Ierse setter Swell, bekijkt, dat zult u zich op een show in een andere wereld met een ander soort hond wanen. Terwijl nota bene Swells belangrijkste voorouder Garryowen het voorbeeld was voor de allereerste standaard.

Shows worden bepaald door trends die niet in FCI-standaards voor uiterlijk of werkstijl terug te vinden zijn. Overdrijving dus, zoals krullen. Ofwel, de spijkerbroek die ineens gaten moet hebben omdat het mode is. Die gaten zijn bij de Ierse setter pijnlijker, want helaas is er hier bijna geen showwinnaar meer die in de praktijk bewezen heeft te kunnen doen waar die theoretische standaard voor bedoeld was. Lady is puur natuur.

Geluksbrenger in wit

Summertime Lady heeft net als Swell prominent wit, maar dan op haar voorborst, in de vorm van een hoefijzer (dat brengt geluk!). Ze is ook de eerste op het veld hooggekwalificeerde Ierse setter op vaderlandse bodem sinds decennia die de hoogste beoordeling op een show haalde, en wel onder keurmeester Wil Hochstenbach op de Hanzeshow in Zwolle. Omdat Lady zowel op het veld als show "het kampioenschap waardig was" is zij het antwoord op de vraag wat leert het verleden in het heden voor de toekomst.

Haar maatje en toekomstig partner Ceasar zorgt er voor dat er weer een "storm over de velden" gaat zoals beschreven van onze beroemdste Ierse setter ooit, Derry Una. Hij is de succesvolste jonge rode setter uit ons land sinds 2000, zoon van Drumrue Kerry uit Ierland die deze eer voor hem had. U ziet, de appel valt niet ver van de boom, nestgenoten gefokt door Els Kersten-van Hoorn, scoren eveneens hoog. Toppertje daarvan is Cornelia van de Duitser Hannes Meist. Weliswaar won ze niet in directe tweestrijd (koppelloop) met haar broer in Beieren maar pakte wel meer kwalificaties, ook met apport.

Op slag verliefd

De Ierse Lady, uit een eenmalig nest gefokt door David O'Connor in de omgeving van Ardee op het Groene Eiland, heeft zich veel fans verworven, wereldwijd. Heel wat liefhebbers werden als het ware op slag verliefd op deze innemende rode zwaluw op vier poten. Dat is een flink compliment aan haar fokker, met de groeten aan nestgenoot Red Knight Adventure (Conor) van Pat Carter in de VS, ons land en Ierland natuurlijk.

Lady's nicht want Conors dochter Redwing Last Apache Standing die een halve eeuw Hollandse historie uit het land van stars en stripes terugapporteert, vanaf de eerste Ierse import Derrycarne Harp (Kells) die ooit haar pups bij mij op bed deponeerde, wordt nu op de velden geoefend om ook haar kunsten te vertonen.

Zo lijkt er een mooi recept voor mijn flitsende finish in frisseneuzenland en SOS in het eeuwfeest van de Ierse Setter Club met het viertal dat inmiddels de Drie Musketiers is genoemd (die waren met zijn vieren).

Henk ten Klooster, 30 oktober 2014.

Ceasar is blikvanger in Beieren

 

Ceasar was blikvanger in Beieren. Tijdens een koppelloop in de internationale derby van de Gordon Setter Club Deutschland toonde de jonge reu zaterdag in Aurach een perfect staaltje van zoeken, vinden, voorstaan en vastzetten van patrijs. Een Engelse setter maakte het levend schilderijtje compleet door te seconderen. Dat leverde hem een CQN op.

Al eerder scoorde de Ierse setter dit jaar op veldwedstrijden van de Nederlandse Pointerclub in Waterlandkerkje (2ZG) en Duitse clubs voor Engelse en Gordon setters in Thuringen (2x 1U en 1x 3U). Zijn zegetocht begon op een leeftijd van tien maanden bij onze oosterburen. Ceasar is de succesvolste jonge rode setter sinds 2000 van ons land.

Sterren stralen

Het plan is om hem tijdens het eeuwfeest van de Ierse Setter Club in 2015 verder te laten schitteren. In de historie van die club gingen soms decennia voorbij zonder een grote winnaar op het veld. In die honderd jaar is de training van setters in ons land alsmaar moeilijker geworden. Juist nu is het van belang dat de ster van de rode setters blijft stralen op schier oneindige velden.

Ceasar, gefokt door Els Kersten-van Hoorn, maakt een glorieus einde aan een periode waarin rode setters nauwelijks de weg naar de top vonden in het "geweld" van de pointers en Engelse setters in de categorie A van het veldwerk, zeg maar de Formule I in de jachthondensport. Zijn zussen Cornelia van de Duitser Hannes Meist en Celebrity van Els Kersten scoren ook super.

Brug te ver

Leuk is dat de training van deze reu, die vaak aan professionele trainers wordt overgelaten, volledig door mezelf is gedaan. Dat is ook het geval voor zijn eveneens succesvolle kennelmaatje en toekomstig partner, Summertime Lady uit Ierland.

Ceasar krijgt het in 2015 flink voor de kiezen want de overgang van jeugd naar open klas is voor Ierse setters van vaderlandse bodem vaak een brug te ver gebleken. Maar de jonge Ier, bijgenaamd Wolfie, lijkt er wel klaar voor! (Foto's: Karin-Heidemarie Lehmann) (18 oktober 2014)


Summertime Lady schittert op show

Summertime Lady haalde zondag op de Hanzeshow in Zwolle onder keurmeester Wil Hochstenbach een eerste plaats met uitmuntend in de gebruikshondenklas. De driejarige Ierse import is de eerste op het veld hooggekwalificeerde Ierse setter in ons land sinds decennia die op een show de hoogste kwalificatie haalt. Zij werd voorgebracht door Joop Buiten die haar voor deze omschakeling van het groen naar de "catwalk" in de vakantieweek op Ameland trainde. (5 oktober 2015)

Records sneuvelen voor werkende Ierse setter

Alle records voor de werkende Ierse setters in ons land zijn afgelopen paasweekeinde gebroken tijdens wedstrijden van de clubs voor Engelse en Gordon setters in Westhausen in Duitsland. Voor zover bekend is niet eerder in de geschiedenis van de rode setter een zo groot aantal Ieren van Nederlandse voorjagers met de hoogste kwalificatie beloond. Absolute topper  was de reu Ceasar.

Veni, vidi, vici

Qua uitslagen brak Ceasar records. Hij won tweemaal een eerste prijs en eenmaal derde steeds met uitmuntend in de internationale derby (voor jonge setters/pointers). Dat is voor zover bekend niet eerder gepresteerd. Daarnaast is het een unieke uitslag voor een Ierse setter die volledig door een eigenaar/voorjager is getraind. Vaak wordt hiervoor een professional ingeschakeld.

Zo werd voor de voorjager een oude droom werkelijkheid en maakte de jonge Ier zijn naam volledig waar: de Romeinse heerser Caesar is bekend van zijn uitspraak Veni, vidi, vici: ik kwam, zag en overwon.

Ceasars kennelmaatje en toekomstige partner Summertime Lady zorgde op de eerste dag voor de eerste notering in de open klas voor een rode setter uit ons land van dit jaar met een CQN. Dat wordt toegekend aan jachthonden die het kampioenschap waardig zijn maar door een enkele fout van voorjager of viervoeter niet toegekend kon worden.

Topnest

Voor nog een record zorgde Ceasars fokster Els Kersten-van Hoorn. Niet eerder in de vaderlandse historie is een nest zo succesvol geweest als de combinatie van de beroemde Franse topsetter veelvoudig kampioen Apache des Sorcieres du Sancy en de Ierse import Drumrue Kerry.

Sinds 2000 is er slechts eenmaal een kwalificatie uitmuntend gegeven aan een Ierse setter uit ons land en dat was Kerry (genoemd: Katie). Na Thuringen zijn er drie bijgekomen, naast Ceasar zijn nestzus Celebrity van Els Kersten-van Hoorn die op de derde dag haar broer met een 2 uitmuntend op de hielen zat. In een niveau hoger (koppelklas) won Cornelia van Hannes Meist uit Duitsland op dag twee uitmuntend.

Allerwegen werd het Nederlandse team lof toegezwaaid. Gerard Mirck completeerde een succesvol trio uit ons land met zijn reu Robin (genoemd: Freek) die op de tweede dag een vierde plaats met uitmuntend toegekend kreeg.  Een extra compliment werd de Hollanders gegeven voor de wijze waarop voorgejaagd werd.

EK-kansen

Door de recente successen groeien de kansen voor de Nederlanders om automatisch aan de Europese kampioenschappen voor werkende Ierse setters in Frankrijk deel te mogen nemen. Hiervoor geldt een minimum kwalificatie uitmuntend in de koppelklas of 1e uitmuntend met CAC in de solo.

In ieder geval is duidelijk dat ons land niet eerder in de bijna honderdjarige geschiedenis van de Ierse Setter Club Nederland (opgericht 1915) over zo veel en zo hoog gekwalificeerde jonge rode setters heeft beschikt.(22 april 2014).

Eerste kwalificatie voor Ierse setter

Ceasar won vandaag een tweede prijs met Zeer Goed in de jeugdwedstrijd van de Nederlandse Pointer Club in Waterlandkerkje onder keurmeester Cor Woets. Daarmee is de eerste kwalificatie van een Ierse setter voor zijn oorspronkelijke werk van dit jaar binnen. De jonge reu kreeg afgelopen weekeinde in de Champagne, Frankrijk, al lof voor zijn volgens de keurmeester uitmuntende stijl tijdens de derby's rond de Europese kampioenschappen maar wist dat toen nog niet te verzilveren. Bijna een jaar geleden won hij op de jonge leeftijd van tien maanden een derby in Thuringen, Duitsland. In de tweede helft van april gaat de jonge veelbelovende Ier naar derby's in Thuringen en Baden-Wurttemberg. (29 maart 2014)

Vuurdoop in Mekka van Ierse setters

Ceasar in actie

Als een pijl ui de boog gingen de Nederlandse toppers Ceasar, Robin (genoemd: Freek) en Summertime Lady door de immense velden in de Champagne in Frankrijk. Ze kwamen tijdens hun vuurdoop in de solo's en derby's in de afgelopen driedaagse rond de EK voor Ierse setters niet in de prijzen maar werden wel ieder genoemd en geroemd door keurmeesters voor hun kwaliteit. Met gemak maakte het drietal voor het eerst de overschakeling van de relatief kleine velden van ons land naar schier oneindige terreinen. Soms maakten de jonge reuen Freek en Ceasar zelfs slagen van kilometers... Het driedaagse evenement trok voor het eerst ook een team uit Zweden van Agneta Andersson terwijl er ook een delegatie uit Denemarken aanwezig was. De grootste inzending was van Italie.  (24 maart 2014)

Primeur: de Zweedse delegatie van Agneta Andersson. Zij reisde daags erop door naar Noorwegen voor wedstrijden op de ski's. Dat heet passie!

De grootste inzending voor het driedaagse evenement met EK was van Italie.

 

Rode setters retour naar de rivier

Redwing Apache (links) , Ceasar (midden) en Summertime Lady

Gewapend met een fototoestel waar je twaalf opnames mee kon maken, struinde ik dik een halve eeuw geleden aan de IJssel met mijn eerste Ierse setter Rex. Die foto's zijn er nog in twee albums waarin ook mijn eerste pennenvruchten te lezen zijn. Wat mooi om die jeugd daar te herbeleven met het The Last Time Team, drie jonge rappe setters ofwel De Drie Musketiers. Zij zorgen voor een flitsende finale in frisse neuzenland. U treft de foto's onder het menu Geboren voor avontuur. (17 maart 2014)

Vol goede moed naar voorjaarsvelden

Gelukkig wordt her en der in het land weer een aantal jonge veelbelovende Ierse setters getraind voor veldwedstrijden in het voorjaar.

Als de lente officieel begint, starten de voorjaarswinnaars van vorig jaar, Summertime Lady en Ceasar, in de solo en derby rond de Europese kampioenschappen in de Champagne streek van Frankrijk, op 21 maart. Lady was vorig jaar de eerste die scoorde in de lente in Sinsheim, Duitsland en haar kennelgenote Ceasar pakte op tien maanden leeftijd de derby in Westhausen.

Ook een andere Nederlandse topper, Freek van Gerard Mirck, maakt de reis naar Frankrijk mee zodat op het belangrijkste driedaagse evenement voor werkende Ierse setters in Europa er toch een Hollandse vertegenwoordiging is. Freek was de topper van de herfst met een zege op een veldwedstrijd in Dirksland.

Lente voor oeroud jachthondenras

Als er hoog gescoord wordt, dan is er in theorie nog een kans op deelname aan het EK. Dat prestigieuze kampioenschap werd tot nu eenmaal door een Nederlandse inzending gewonnen en wel Ullah von Royal van Mirck in 1996 waarmee destijds wat werd genoemd de "lente van een oeroud jachthondenras" begon.

Ook nu is er weer een bijzondere periode, niet eerder sinds het millennium zijn er zoveel veelbelovende jonge Ieren in ons land geweest. En daarbuiten scoren vaderlandse fokproducten onder wie Cornelia, nestzus van Cochise en Ceasar van de familie Meist en Pallas Green Jentl ook hoog.

Voor eind maart staat Waterlandkerkje (organisatie: Nederlandse Pointer Club) op het programma. Ook Morris van Wim Dokter, nestbroer van Freek, komt weer in de velden.

In de tweede helft van april trekt een verzameling voorjagers uit ons land naar Duitsland. Vrijwel zeker komen daar ook Cochise van Claudia Damstra, nestbroer van Ceasar en Brigitte du Val du Loue van Harry en Ciska Stronk aan start. Daar wordt in het paasweekeinde in Westhausen een driedaagse gehouden. Er is in het weekeinde daarop nog een veldwedstrijd van de ISC in eigen land. Ceasar en Lady zijn dan in Baden Wurtemberg voor een tweedaagse na een trainingstijd daar.

Levende schilderijtjes

Ceasar en Lady zorgden op de oefenvelden voor hoogtepunten die je niet snel vergeet: momenten die een levend schilderij opleveren. Hier drie van die supermomenten, de eerste twee Ceasar in actie en dan Lady. Genieten geblazen!

Mocht u uw foto's en/of uitslagen hier vermeld willen zien, stuur dan even een e-mail. We wensen alle deelnemers met Ierse setters veel plezier en succes op veldwedstrijden en trainingen. (6 maart 2014). (update: 10 maart)

 

Ealga verhuist naar eeuwige jachtvelden

Op bijna zestienjarige leeftijd is Ealga O'Conloch van Henk en Lenie Valk uit Assendelft naar de eeuwige jachtvelden verhuisd. Ealga was de opvolgster van Braigwaine O'Conloch. Ze scoorde als eerste Ierse setter in ons land in flyball en bezorgde haar trainster Lenie een volle prijzenkast maar bovenal gezelligheid in huis. Vorig jaar overleed haar nestbroer Echlin. Ealga was de laatste overlever uit ons E-nest. Er is maar een enkele Ierse setter die de gezegende leeftijd van zestien bereikt. We vinden het fijn dat ze een lang en gelukkig leven heeft gehad. (26 februari 2014)

Ierse Setter Club flitst door geschiedenis

Op verzoek van de Ierse Setter Club is in januari en februari een serie flitsen over de geschiedenis tot 1975 gemaakt. Dit ter voorverwarming van het eeuwfeest van de club in 2015. Deze flitsen zijn te vinden op de Facebookpagina van de ISC. De finish was recent met Setters swingen in de sixties/seventies. Zie https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=530630280384748&id=250539951727117 (22 februari 2014)

Southerner plaatst 'IJsselsetters'

Red Setters Return to the River is de titel van verhaal dat op verzoek voor de Amerikaanse website The Southerner is gemaakt, voorzien van een serie foto's van Ierse setters aan de IJssel. Deze foto's van Summertime Lady, Giulla O'Conloch, Ceasar en Redwing Last Apache Standing op Facebook oogstten veel bewondering, ook aan de overzijde van de oceaan. Voor meer info: http://www.oursouthernliving.com/red-setters-return-river-henk-ten-klooster/ (19 februari 2014)

De rode setter domineert in Dirksland

Goed nieuws voor de groeiende schare fans van de oorspronkelijke Ierse setter: voor het eerst sinds tijden kleurden de bietenvelden in Dirksland rood. Maar liefst zes Ierse setters verschenen daar op zaterdag 14 september op de jeugdveldwedstrijden, gehouden door de clubs voor Engelse, Gordon en Ierse setters. De enige kwalificaties waren ook voor rode setters: Robin (genaamd: Freek) won, gevolgd door Cornelia van Hannes Meist.

Opvallend was dat de winnaar werd voorgejaagd door pointerman Jan van Haren voor zijn eigenaar, Gerard Mirck. Zo kreeg de zege van de rode setter toch nog een stempel van pointers, die vaak de toppers op dit soort wedstrijden leveren.

Geluksvogel

Voor de training van Freek voorafgaand aan de wedstrijden zorgde Elly 't Lam die doorgaans met Engelse setters in het veld is. Als gevolg van een blessure gaf ze het stokje voor het voorjagen door aan Van Haren. Mirck, die arriveerde net na de laatste run van zijn setter, omschreef zichzelf als een "geluksvogel".

Helaas kregen niet alle deelnemers een mogelijkheid om te scoren ook door de weersomstandigheden, het regende soms pijpenstelen. Morris (Wim Dokter) en Ceasar sloten de finale van de dag af met een derde enerverende run zonder wildcontact. Beide reuen toonden dat de toekomst nog volop kansen biedt.

Sturing

Het is lang geleden dat de werkende Ierse setter deze dominante positie verwierf op een veldwedstrijd. Doorgaans zijn het jonge Engelse setters en/of pointers die deze wedstrijden in de categorie A (de Formule I van de veldwedstrijden) winnen en getalsmatig domineren.

Keurmeester Peter Bahlke, gaf in zijn nabespreking de voorjagers van rode setters tips voor het vervolgtraject. Die betroffen vooral de "sturing" van de jonge Ieren, soms was dit in zijn ogen teveel en in een ander geval zowel te veel als te weinig. Hij was wel tevreden over de kwaliteit die een ruime meerderheid van de inzendingen toonde.

Opsteker

De wedstrijd in Dirksland was meteen de eerste en laatste kans voor de Ierse setterjeugd om in 2013 in eigen land te scoren in het oorspronkelijke werk. In het buitenland zijn die mogelijkheden er nog wel, zodat het rijtje met gekwalificeerde rode setters van voorjagers uit ons land nog uitgebreid kan worden.

Voor de gekwalificeerde Ieren tot nu en anderen is het een opsteker dat ze in de lente van 2014 nog in de jeugdklas mee kunnen doen. Dat geldt niet voor de Ierse import Summertime Lady, haar jeugdfase is met ingang van dit herfstseizoen voorbij.

EK Frankrijk

Er liggen vooral kansen bij wedstrijden van de clubs voor Engelse en Gordon setters in Duitsland. In ieder geval gaat de rode Ierse setter naar een finale van een jaar waarin sinds lange tijden weer een uitgebreid rijtje kanshebbers zit. Die winst is dus al binnen.

De Ierse Setter Club houdt rond het begin van de lente 2014 de Europese kampioenschappen in Frankrijk. Klemmende vraag is of uit het rijtje kanshebbers een nationaal team geformeerd kan worden. Omdat de regels aangescherpt zijn (minstens een uitmuntend) moet er nog flink gepresteerd worden. Voor de rode setter wordt het dus een 'hete herfst'.

Zoek de setter: een van de deelnemers in de zee van bieten in Dirksland.

 

Apache arriveert

Redwing The Last Apache Standing arriveert vrijdag op Schiphol  na een lange vliegreis uit Kentucky, waar Iris ten Klooster voor een warm welkom zorgt. Apache voelt zich inmiddels al prima thuis in Broekland. (15 augustus).

 

Apache hierrrrrrrrrr (Holland) 2

Apache zwemt, al is ze nog geen waterrat (Foto: Jean Beattie)

Zwemmen heeft Redwing Apache al geleerd in Kentucky, VS. Zo lijkt ze goed voorbereid op haar komst naar ons land in de tweede helft van de oogstmaand augustus.

Natuurlijk hadden we de jonge setter graag eerder in Broekland verwelkomd. Maar ieder nadeel heeft een voordeel, in dit geval het plezier dat zij nog kan beleven met nestgenote Redwing Macha.

Redwing Apache geniet nog van het gezelschap van zus Redwing Macha, links op de foto van Jean Beattie

De naam Macha stamt van de Ulster Cyclus zoals vervat in The Names Upon the Harp van Marie Heaney. Dat boek kochten we tijdens de Ierland-reis dit voorjaar op de Hill of Tara.

Vat vol verhalen

Wonder boven wonder brengt Apache zo´n beetje de hele historie vanaf Derrycarne Harp, de eerste Ierse import in ons land in de jaren zestig terug. Zij is dus min of meer een levend vat vol verhalen.

Het plan is om met deze jonge setter en haar toekomstige maatjes Ceasar, Summertime Lady en Giulla Redskin O´Conloch een nieuw, waarschijnlijk laatste, hoofdstuk te schrijven in een levenlang genieten van Ierse setters. zomer 2013.

Apache hierrrrrrrrrr (Holland) 1

Apache: net de ogen open (foto: Jean Beattie)

Apache groeit en bloeit. De jongste aanwinst van de O'Conloch-familie in Broekland zit nu in week 3. Dat betekent nog een hoop plezier met haar nestgenoten in de Redwing kennel in Kentucky, VS voordat ze de lange vliegreis naar Nederland maakt.

Haar fokster maakt iedere week een update met foto's van Apache en nestgenoten. Zo zie je op afstand je pup groeien en bloeien want het duurt nog even voordat je Apache....hierrrrrr kunt roepen!

Voor wie ook de groei en bloei wil volgen: (2 juni)

http://imageevent.com/redwing/taraconner42913/week3?p=6&w=4&c=4&n=0&m=48&s=0&y=1&z=2&l=0

http://imageevent.com/redwing/taraconner42913/week2?n=0

http://imageevent.com/redwing/taraconner42913/week1

Jong leven volgt op dood van Echlin

Apache komt ter wereld in Kentucky (foto: Jean Beattie, Redwing kennels)

Goed nieuws, in de VS is begin mei Redwing Apache geboren. Zij is de achterkleindochter van Echlin O'Conloch die even daarvoor op ruim vijftienjarige leeftijd naar de eeuwige jachtvelden verhuisde. Door de geboorte van de jonge setter lijkt de terugkeer van een mooi stuk historie naar ons land verzekerd.

De dochter van Echlin, Fiona O'Conloch, vertrok in 2005 naar de Redwing kennels in Kentucky, VS. Fiona's moeder is de vorig jaar zomer overleden Redwing White Lightning (beter bekend als Clancy) die zo ongeveer alle literatuur over Ierse setters springlevend maakte.

Fiona had in de VS drie nesten, uit een ervan (naar de Zweedse import Fyledalens Aragorn) ging Redwing Tara at Longford naar Oregon. Speciaal voor dit nest keerde ze tijdelijk terug naar haar geboorteplek. De vader van het nest is Summertime Lady's enige broer, Red Knight Adventure (Conor).

Dit voorjaarsnieuws en de eerste kwalificaties voor Ceasar en Summertime Lady zijn gevierd tijdens een trip naar Lady's geboortegronden in het land van legendes, Ierland. In Ardee, graafschap Lough werd niet alleen Lady's familie bezocht maar ook plekken uit de beroemde legendes waaronder die van Cuchulainn, van wie een een standbeeld in Ardee prijkt. Op naar een zinderende zomer! (voorjaar)

Ceasar en Lady vieren overwinning

De jonge Ceasar heeft zich relatief razendsnel ontwikkeld tijdens trainingen

De jeugd heeft de toekomst. Daarom zijn we blij dat de tien maanden jonge reu Ceasar op 28 april de internationale derby solo in Westhausen van de English Setter Club Deutschland won.

Zo schaart de zoon van de beroemde Franse FTCH Apache des Sorcieres du Sancy en de Ierse import Drumrue Kerry zich bij het handjevol jonge Ierse setters uit ons land die zich in recente jaren kwalificeerden voor het oorspronkelijke werk van dit jachthondenras. In de lente van dit jaar betrof dit naast Ceasar ook zijn kennelgenote Summertime Lady. Helaas bleef het aantal kwalificaties beperkt tot dit duo.

Diamant

Volgens meer keurmeesters is Ceasar een "diamant", dus dat lijkt een belofte voor de komende seizoenen. In dat kader kreeg de door Els Kersten-van Hoorn gefokte reu een groot compliment van keurmeester Ronni Stilter op zaterdagavond 27 april tijdens de bespreking van deelnemers aan de veldwedstrijden. Deze internationaal vermaarde trainer stak de loftrompet uit over de samenwerking tussen Ceasar en voorjager. Zo gaan beiden richting najaar weer uitgebreid voor trainingen het veld in om goed voorbereid naar de finale van een nu al enerverend jaar te gaan. (29 april).

Lady scoort onder de lentezon

Summertime Lady scoort een liggend punt op fazanten tijdens trainingen daags voor de wedstrijden

De zon brak letterlijk en figuurlijk door voor Summertime Lady op zondag 14 april. In bijna zomerse omstandigheden na een winterachtige start van de lente scoorde ze haar eerste kwalificatie tijdens veldwedstrijden van de English Setter Club Deutschland in Sinsheim bij Heidelberg. Daarmee schaart de tweejarige Ierse import zich bij het handjevol rode setters uit ons land die zich sinds de eeuwwisseling kwalificeerden in het oorspronkelijke werk.

Even leek het erop dat voor de zomerdame de winterse lente voorgoed een streep zou halen door een prestatie in de jeugdfase. Wedstrijden van de clubs voor Ierse, Gordon en Engelse setters in Albrandswaard en Dirksland werden afgelast. Geen kans dus voor haar, hoewel de trainingen in velden in Drenthe aantoonden dat de zomertijddame in topvorm was.

Liggend voorstaan

Een inspirerend staaltje daarvan gaf ze vrijdag voor het vertrek naar het weekeinde bij Heidelberg: ze scoorde een fascinerend liggend punt (foto). Zo liet ze zien dat het oorspronkelijke werk van setters (to set) in haar genen zit.

De eerste die de naam setter gebruikte was dr Cajus, lijfarts van koningin Elisabeth, in een boek in 1576. In de middeleeuwen wezen setterachtige honden liggend veeerwild aan, ofschoon ze tegenwoordig als staande honden te boek staan in kynologische kringen. Voor die tijd had Lady wel tijgerachtige punten (to point) gemaakt, maar alles staand.

Fazant funest

Om Lady toch nog een kans te geven in het voorjaar, werden jeugdwedstrijden in Duitsland geboekt. Op de eerste, van de Irish Setter Club Deutschland in Eschberg, aan de voet van het Zwarte Woud, schitterde ze als meest kansrijke deelnemer tot aan de laatste minuut van de dag. Een fazant, verscholen aan de rand van een afgraving en dus moeilijk tot niet te ruiken, maakte een eind aan haar kansen.

Hoewel de jury lovend was over haar prestaties en keurmeester Andreas Jockwig verzekerde: "Zij valt zeker in de toekomst in de prijzen", ging ze huiswaarts met een leeg veldwedstrijdenboekje. Maar wel met de complimenten van veel setterfans (van werk en show!) over haar prestaties en....uiterlijk!

Lentekriebels: loops

In Holtrop in Ost Friesland tijdens wedstrijden van de Gordon Setter Club Deutschland werd dat laatste herhaald maar nogmaals zonder kwalificatie omdat door de weersomstandigheden een kans op patrijs tijdens wederom de finaleminuut niet benut kon worden. Toen ook de eerste dag in Sinsheim zich dat weer voordeed, zakte de moed bij de voorjager in de schoenen. Bovendien was Lady, welja het zijn lentekriebels, flink loops geworden.

Gelukkig, het leek alsof het schilderachtige plaatsje bij Heidelberg, de stad van de Romantiek, zondag baadde in de zomerzon met een aangenaam briesje waardoor de mogelijkheden om veerwild te ruiken flink toegenomen waren.

Spectaculair staaltje

Intussen was de zomertijddame ook gewend aan de geur van uitgezet veerwild (ze trainde in ons land uitsluitend op natuurlijk wild). Zo wist ze in een beurt liefst driemaal patrijs voor te staan in een volgens publiek en jury spectaculaire stijl. Dat deed ze ook in de finaleminuut toen ze alleen haar zoekstijl moest tonen zodat haar om die reden punten hiervoor onthouden moesten worden. Desalniettemin werd het een vierde plaats met zeer goed.

Summertime Lady sluit haar lente-activiteiten in het laatste weekeinde van april af in Bad Tennstadt in Thuringen tijdens een tweedaagse van de English Setter Club Deutschland. Ze krijgt dan gezelschap van haar jonge achterneef Ceasar. In de week erop bezoeken we de geboortegronden van Lady in Louth en bezoeken dan natuurlijk ook de Cuchulain Standing Stone. (14 april 2013)

Setters van Nederlandse bodem blijven zich ook goed weren in het buitenland. Zojuist berichtte Gerard Mirck, op de boot onderweg naar Schotland, dat zijn fokproduct Pallas Green Jentl een CAC in de koppelklas in Frankrijk won. Jentl is in Duitse handen. Gefeliciteerd! (17 april)

Supersetterfeestje

Hoogbejaarde Echlin heeft nog nauwelijks grijze haren

Toppertjes verdienen een toppersfeestje. Aan de vooravond van zijn vijftiende verjaardag kreeg Echlin O'Conloch visite van zijn nestzus Ealga van Henk en Lenie Valk uit Assendelft.

Ealga is gesierd door een mooie grijze snuit maar is nog knap fit voor haar leeftijd. Ze gaat zelfs nog uren mee op wandelingen in de Ardennen, de favoriete vakantiestek voor haar eigenaren. Ealga leidde een sportief leven, ze was de eerste Ierse setter in ons land die hoog scoorde op flyball. Over die prestaties van destijds wordt nu nog gepraat. Lenie heeft er een kast met bekers aan overgehouden. "We gaan voor een record", sprak Lenie. "op naar het twintigste jaar met Ealga".

Echlin kan zijn zus niet meer bijbenen. Hij is wat strammer, maar doet nog wel met plezier een rondje Neppelenbroek, het landgoed in Broekland. Ook hij leidde een sportief leven maar dan in het vrije veld, als jachthond en deelnemer aan veldwedstrijden. Beiden zijn de overlevers van het E-nest, de meeste nestgenoten zijn inmiddels naar de eeuwige jachtvelden verhuisd. (24 februari 2013)

Echlin is maandag 29 april 2013 naar de eeuwige jachtvelden verhuisd.

Ealga loopt nog uren op wandelingen in de Ardennen

 

 

Setterfokkerij in spervuur

Onder de titel Bom onder fokbeleid? belichtte het tv-programma EenVandaag donderdagmiddag 3 januari 2013 gezondheidsproblemen bij Ierse setters naar aanleiding van een rechtszaak.

Voor alle setterfans is het goed hiervan kennis te nemen, evenals van de reactie van de Raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland, zie de website van EenVandaag http://www.eenvandaag.nl Ook NRC (donderdag) en Volkskrant (vrijdag) berichtten hierover. Vrij algemeen wordt hoge inteelt als oorzaak aangewezen.

Van 2007 tot 2010 zijn deze problemen belicht en in discussie gebracht op Exclusively Setters. In 2011 verscheen het betoog Red de rashond in Ierse Setter Klanken. Dat betoog was deels  gebaseerd op ervaringen met een inteeltpercentage van nul, belichtte oorzaken in een breder perspectief en droeg oplossingen aan. Maar oplossingen hiervoor stuitten toen nog op veel tegenwerking in kynologische kringen.

Er zijn binnen de populatie van Ierse setters ook in ons land families (=bloedlijnen in vakjargon) die niet met de genoemde problemen te kampen hebben. Gewoon omdat op tijd het roer om ging. Goed nieuws dus, maar helaas is dat meestal geen nieuws... (Henk ten Klooster, 3 januari 2013).

Fijne feestdagen!

Fijne feestdagen! In het nieuwe jaar verwachten we in de werkende setterwereld groei van veelbelovende jonge Ieren in het veld, de komst van een pup uit de VS ter versterking van het O'Conloch team in Broekland, de Europese kampioenschappen in Frankrijk en nog veel meer. Dus blijf lezen!

Kruisingen rode x roodwitte Ierse setters geboren

Nog op de valreep van 2012, op tweede kerstdag 25 december, zijn de eerste kruisingen tussen Ierse rode en roodwitte setters in ons land geboren. Twee gezonde teven en zes reuen zagen het eerste levenslicht in de Pallas Green kennel van Gerard Mirck in Almere.

De vader is de rode Ierse setter Buccaneer, gefokt door Els Kersten-van Hoorn uit de combinatie Pallas Green Graton Lad en Drumrue Kerry en eigendom van Brigitte en Bert uit Herwijnen, de moeder de roodwitte Ierse setter SpecialGift for Shadow (Sandy) uit Polen.

Er is vooral veel interesse in het buitenland, drie pups zijn besproken door eigenaren in België, Finland en Ierland. Voor de andere pups kunnen liefhebbers zich melden bij de fokker.

Gezonde toekomst

Het kruisingsprogramma, opgezet door de Ierse moederclub, is bedoeld om de roodwitte Ierse setter een gezonde toekomst te geven. Op de website van de Irish Kennel Club is te lezen dat deze kruisingen worden verricht om de genetische diversiteit te vergroten en te voorkomen dat er gezondheidsproblemen ontstaan als gevolg van inteelt. "Het is beter op tijd te handelen om problemen te voorkomen dan te wachten tot de situatie kritiek is", zo luidt de verklaring.

Historie herleeft

Door deze kruisingen herleeft de historie, in voorbije eeuwen waren de Ierse setters er in veel kleuren van bijna geheel wit tot geheel rood en alles daartussen met zelfs een hagelbui, de legendarische shower of hail. Inmiddels gaan de kleurslagen als aparte rassen door het leven. Nu even weer samen, dus....  Meer hierover leest u in het menu Vlekjes uit een ver verleden. (25 december)

In de VS zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor versterking van het O'Conloch team, dat nu bestaat uit de bijna 15-jarige Echlin O'Conloch, Giulla Redskin O'Conloch (6), de anderhalfjarige Ierse import Summertime Lady en haar maatje Ceasar (half jaar).

In 2005 vertrok Fiona O'Conloch (Echlin O'Conloch x Redwing White Lightning) naar de Redwing kennels in Kentucky, VS. Ze kreeg daar drie nesten. In het eerste nest naar de Zweedse import Fyledalens Aragorn zat Redwing Tara at Longford, die nu in Oregon verblijft. Zij verhuist nu terug naar de thuisbasis om daar een nest te krijgen van Red Knight Adventure (Coner), de enige broer van Summertime Lady.

Als alle plannen werkelijkheid worden, dan biedt het geplande nest een mooie brede basis van families van Ierse setters uit werkende culturen wereldwijd.

Kortom, O'Conloch verjongt en versterkt het jeugdteam, ook in het zicht van de eerste EK (2014) in Frankrijk waar Nederland een kampioenschap (CACIT) inbrengt. Gelukkig zijn er in deze kennel maar ook bij anderen die de werkende setter een warm hart toedragen volop veelbelovende jongeren. Het wordt dus een spannende race richting selectie nationaal team!

Herfst smaakt naar meer

Her en der wordt getraind met veelbelovende jeugd bij de werkende Ierse setters om komende seizoenen tot een succes te maken. Daaraan leveren senioren een waardevolle bijdrage. Zo grossiert Giulla Redskin O'Conloch (foto) in pakkende punten (=zoeken, vinden, voorstaan, vastzetten) op vooral fazant en patrijs. Dat voorstaan is de climax, deze typische houding komt doordat adrenaline door het lijf giert. Je kunt aan de staart zien wanneer het hele spel gelukt is en het wild zich drukt. Dan is de staart verstijfd.

Daarvan profiteren dan de jongeren die haar letterlijk op de voeten volgen, zoals hier de vijf maanden jonge reu Ceasar. Je kunt het een SetterSetSchool noemen. Al eerder leerde zo de jonge Summertime Lady haar lesjes. Volgens de experts is het wijs jonge setters zeker achtmaal zo'n sessie zo te laten volgen.

l

Zo ziet de jeugd een soort intrigerend verstoppertje met verlos. Wanneer vluchten schijnbaar niet meer kan, verstopt de fazant of patrijs zich. Als de oudere setter op commando alsnog de vogel op de wieken brengt, ziet de jeugd ze zo ook vliegen, zoals hier Ceasar.

Summertime Lady volgde de prestaties van haar jongere teamgenoot Ceasar op afstand. Zij is de SetterSetSchool alweer ontgroeid, maar nog niet afgestudeerd. Maar er gaat natuurlijk niets boven leren in de natuur. Ofwel: de herfst smaakt naar meer! (8 november)

 

Apache's zoon Ceasar arriveert

Veni, vidi, vici. Zo deed Julius Caesar verslag van zijn overwinning op koning Pontus in 47 vCh. Gisteren  arriveerde Ceasar in Broekland. Niet Julius natuurlijk, maar de fraaie Caesar, zoon van een van Europa's beroemdste werkende Ierse setters: Apache des Sorcieres du Sancy. Zijn moeder is Drumrue Kerry, gefokt door Kristine Jameson, de PR-officer van de Irish Red Setter Club. Kerry, roepnaam Katie, is de beste werkende Ierse setter in de jeugdklas in Nederland sinds de eeuwwisseling. Fokster van Ceasar is Els Kersten-van Hoorn. Voor de echte liefhebbers: er zijn nog enkele pups. U kunt e-mailen voor inlichtingen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. Kijk voor foto's op https://www.facebook.com/media/set/?set=a.436212783082020.90852.100000799059257&type=1

(20 oktober 2012).

 

Terug aan top

De Ierse roodwitte setter is na lange tijd terug aan top van veldwedstrijden in Nederland. De tweejarige  reu Craigrua Whim (genoemd: Whisper) van Gerard Mirck won vrijdag 14 september een tweede plaats in de jeugdklas tijdens wedstrijden van de Nederlandse Pointerclub in Waterlandkerkje. Keurmeester Peter Bahlke gaf de setter de kwalificatie Zeer Goed. Whisper is een import uit Ierland, gefokt door Jim Sheridan.

Hoewel de roodwitte Ierse setter in ons land lang van het podium verdween, waren er in het moederland volop successen. Pallas Green Halloway en Harriet, gefokt door Mirck, behaalden in het moederland de titel Field Trial Champion.

Whim verscheen zaterdag 15 september nog in de jeugdklas tijdens wedstrijden van de clubs voor Engelse, Gordon en Ierse setters in Dirksland maar ditmaal zonder succes. Hij maakt nu een goede kans om de beste werkende jeugdhond 2012 van de Ierse Setter Club te worden. Vorig jaar was die plaats voor de helaas inmiddels overleden rode Ierse setter Fergus vom Kappellenpfad van Wim Dokter. In de jaren daarvoor scoorden Giulla Redskin O'Conloch en haar oudere zus Fay O'Conloch.

Onbetwist leider in de categorie winnende Ierse setters van een Nederlandse voorjager in de jeugdklas blijft de Ierse import Drumrue Kerry van Els Kersten die de hoogste kwalificatie (uitmuntend) haalde. Recent scoorde in Frankrijk nog Pallas Green Jentl van de Duitse kennel Vom Kappelenpfad een 1U CAC. (14 augustus) (update 15 augustus).

Tijd voor toekomst

Spiegelbeeld, je bent mijn glorie... Summertime Lady neemt een duik in de zomer.

Tijd voor de toekomst. Na de dood van Redwing White Lightning (Clancy) is er hard gewerkt om er voor te zorgen dat dit niet het laatste hoofdstuk van een levend avonturenboek zou worden.

Hartverwarmend was de steun van de fokster van Clancy, Jean Beattie in Kentucky (Redwing kennels). Zij heeft er alles aan gedaan om een nakomeling naar ons land te brengen. Na enkele opties die helaas niet mogelijk bleken, is het plan om een nest op de wereld te zetten met Clancy´s kleindochter Tara uit Oregon. Zij is uit het nest van Clancy´s dochter Fiona O´Conloch en de Zweedse reu Fyledalen´s Aragorn. Beoogd partner is de Ierse import Red Knight Adventure. Omdat Tara inmiddels loops was en twee dagreizen beiden scheiden, is gekozen voor de volgende loopsheid in 2013.

Verder lijkt er volgend jaar een zomer/ of lentenest te komen van de veelbelovende Ierse import Summertime Lady, de nestzus van Red Knight. Beoogd partner is Thomas, zoon van Echlin en Grouse. Op de foto, genomen 5 augustus, is ze dubbelop te zien, haar schaduw in het water. Zo is er weer jong leven gepland in de O´Conloch kennel, zeven jaar na het laatste nest. (7 augustus)

Kruisingen in zicht

Terug naar de oorsprong op een schilderij van Gainsborough uit 1780

Het kruisingsprogramma tussen rode werkende Ierse setters en de rood-witten staat in de steigers. Als de eerste pups in ons land geboren worden, wordt hiervan verslag gedaan op de nieuwsblog van deze website. Als in het moederland de eerste nesten ter wereld komen, verhuist waarschijnlijk de originele unieke historische kaart, die op deze website te zien is onder het menu Vlekjes uit een ver verleden, naar Jim Sheridan in Ierland. Zo wordt een belofte ingelost toen Sheridan de door Gerard Mirck gefokte Pallas Green Harriet  in Broekland kwam halen, waar ze getogen was. Hij heeft het eerste kruisingsprogramma uitgevoerd. Ditmaal gebeurt dat wereldwijd en is bedoeld om de rood-witte Ierse setter een gezonde toekomst te geven. (21 juli)

Clancy overleden

 

Clancy begroet Iris bij aankomst in Broekland, 2002.

 

Als een donderslag bij heldere hemel is donderdag 19 juli 2012 Redwing White Lightning (beter bekend als Clancy) overleden. Zie ook http://www.facebook.com/henk.tenklooster

Clancy arriveerde tien jaar geleden uit Kentucky, VS op Schiphol. Sinds haar komst was er geen dag meer saai, een leven vol avonturen begon. Dat was het geval tot vlak voor haar dood, toen ze afgelopen weekeinde nog als topatleet van de rotsformatie Drei Kaiser in het Teutoburgerwald, Duitsland racete. Niets leek erop dat de kanker zich een weg gevreten had in haar oersterke lichaam, de reden dat ze op de operatietafel bij de dierenarts uit het leven werd weggenomen.

Op Facebook verscheen na haar dood een fotootje van een twaalf weken oude pup in Kentucky die qua expressie veel op Clancy leek. Dat bleek haar achterkleindochter te zijn. Ze is inmiddels Redwing Clancy gedoopt en arriveert mogelijk in augustus in ons land. Als dat doorgaat wordt er op de nieuwsblog een duik in het verleden genomen met een blik in de toekomst.  Zo overleeft Clancy toch een beetje de tijd.(19 juli)

Website vernieuwd

Prinses Wilhelmina met haar favoriete Ierse setter Swell

In de zomer 2012 heeft Grafreckle Webdesign de website van de Stichting Oorspronkelijke Setters in een nieuw jasje gestoken. Zo is deze website weer bij de tijd. Hulde voor Femke Peterse-Hurenkamp die deze operatie tussen de bedrijven door samen met haar echtgenoot Harold uitvoerde in Cork, Ierland.

Grootste voordeel hiervan is dat er verslag kan worden gedaan van activiteiten met foto's en filmpjes in een nieuwsblog. Als eerste is een verslag van de Game Fair 2012 geplaatst. Voor het eerst in de geschiedenis van de Ierse setter in Nederland werd dit legendarische jachthondenras daar in de kijker gezet.

Ander voordeel is de vertaling van de inhoud in veel talen. Dat gebeurt via Google. Ook al is de vertaling nog vaak verre van loepzuiver, het is een start voor sneller communiceren wereldwijd.

Het oude vertrouwde is behouden, inclusief de foto van de rennende Ierse setter. Deze foto van een nog jonge Echlin (nu veertien jaar) is genomen bij paleis 't Loo in Apeldoorn waar pakweg anderhalve eeuw geleden de Ierse setter Swell draafde, volgens experts van die tijd de grote liefde van prinses Wilhelmina. Ook overigens is veel van de inhoud gebleven, waaronder ook een volstrekt unieke kaart van de veelkleurige historie van de Ierse setter in Ierland.

Er wordt vanuit moederland Ierland gewerkt aan een kruisingsprogramma tussen Ierse rode en rood-witte setters. Ook in ons land wordt daaraan meegewerkt. Tal van Ierse setters worden getest op allerlei zaken waarna het baanbrekende programma wordt uitgevoerd.

Enkele kandidaten zijn afgevallen onder wie Thomas wiens moeder een volle zuster was van Harry en da's teveel van een familie voor verbreding van een soort. Gelukkig kan Thomas zich tezijnertijd uitleven als alles goed gaat (testen) op Summertime Lady (rood). Haar zus Ardee Queen wordt mogelijk bij de rood-witten gebruikt.

Hopelijk kan hierover (ook) op deze site verslag worden gedaan want het betekent dat de geschiedenis van voor anderhalve eeuw geleden wordt overgedaan anno nu. Terug naar de oorsprong dus... (18 juli 2012)

Winter

 

Aan het begin van het winterseizoen is er nieuws uit Australie waar de zon domineert. Pallas Green Flash wordt als eerste faunasurveysetter na zijn dood opgezet in het Natural History Museum. Verder lijkt de outcross tussen Ierse rode en Ierse rood witte setters in ons land in 2012 plaats te hebben. Dat gebeurt in de Pallas Green kennel.

Giulla O'Conloch presteerde prima tijdens een jacht op een landgoed van een 90-jarige schrijver in Denemarken. Ze jaagde daar met Irmuns May Theis, haar mogelijk toekomstige partner volgend jaar, dan zou er een zomernest zijn. Ierse Summertime Lady genoot van training daar.  Foto's zien? Klik op http://irishsetters.ning.com/profiles/blogs/a-fresh-start-for-new-adventures

Herfst

Goed herfstnieuws! In stormachtige omstandigheden haalde op de Dublin Mountains in Ierland de rood witte Ierse setter Pallas Green Halloway zijn titel Irish Field Trial Champion. Dat gebeurde zondag 11 september. Eerder was zijn zus Harriet de eerste setter van Hollandse bodem die in het moederland de titel haalde.

De felicitaties gaan naar voorjager Jim Sheridan in Ierland en fokker Gerard Mirck in Almere. Nog meer goed nieuws, Harriet krijgt waarschijnlijk volgend jaar haar eerste nest.

Zomer 2011

Tijdens de regenachtige zomer viel er ook wat te vieren. Door de komst van de pup Summertime Lady uit Ierland was het hier een vrolijke boel. Tegelijk ging een zus (Ardee Queen) naar Zeeuws Vlaanderen en broer Red Knight Adventure naar Kentucky.

Al weer even geleden maar nog steeds interessant: Martin Gaus presenteerde recent een uitzending van Flevoland Natuurlijk, waarin werkende Ierse setters de hoofdrol spelen. Gerard Mirck legt de kijkers uit wat het werk is  van oorspronkelijke setters. Wilt u dat ook zien klik dan op http://www.omroepflevoland.nl/uitzending-gemist/video-player?p=natuurlijk+flevoland&d=201102041748

Kruising

Thomas is kandidaat voor een (gezond!) programma tot kruising van rode Ierse setters met rood witte Ierse setters, die twee afzonderlijke rassen vormen. De moeder van Thomas, volgebruikshond Grouse en volledig rood, was een nestzus van de rood witte Ierse setter Harry. Er kan dus wit sluimeren in zijn genen.

Dat maakt de Thomasstory tot het mooiste setterverhaal 2010/2011. Van een setter schijnbaar zonder toekomst begin 2010 toen hij in de O'Conloch kennel werd opgevangen tot ster in de dop, het toppertje van Tonny Labohm. Kijk voor meer op http://irishsetters.ning.com/profiles/blogs/2011-smiles-for-thomas?xg_source=activity

Record

Mocht er extra leestijd zijn, klik dan http://irishsetters.ning.com/forum/topics/did-the-breed-change-or-not Vraag is of de Ierse setter veranderd is in een halve eeuw qua uiterlijk, gezondheid en werkeigenschappen. Dat leverde een record aantal reacties van bijna zevenhonderd op, wereldwijd.

Gevoegd bij de topic zijn publicaties over de legendarische shower of hail (hagelbui) Ierse setter, mijn inspiratie voor de setterwereld Ailean O'Cuchulain getiteld Devils Dearest en het levensverhaal van Maureen Mc Keever van de Derrycarne Ierse setters, als gepubliceerd in een Iers dagblad. Een plaatje van de eerste Iers gefokte Ierse setter in ons land, Derrycarne Harp (moeder van Ailean) genoemd Kells treft u ook op http://henktenklooster.blogspot.com/

Zo werd ook een halve eeuwfeest gevierd:  de komst van mijn eerste Ierse setter, Rex. Foto's rond 1960 op http://irishsetters.ning.com/profiles/blogs/celebrating-a-setter Rex is uit de tijd dat Ieren gezond, sterk en oogstrelend waren, in staat om te werken. Helaas is dat nu zeldzaam.

Lenteplezier

Helaas was er dit jaar weinig tijd om te trainen. Maar wie wil genieten kan dat doen door te klikken op filmpjes van lente vorig jaar. Hieronder de vierjarige Thomas die een eerste les voorstaan krijgt van Clancy

Volg pup Kells op school:

Kells geniet inmiddels van haar leven in Grootegast bij Astrid Landsaat. Ze wil er zelfs weidevogelbescherming mee gaan doen. Succes!

Pakkend is ook Clancy, die snippen toont

Voor fraaie plaatjes van de trainings-finale zie http://irishsetters.ning.com/profiles/blogs/grey-partridge-in-yellow-amp

Boekentips

Het eerste door een Ier geschreven boek over Ierse setters sinds dik tachtig jaar The Irish Red Setter van Raymond O'Dwyer blijft een aanrader. Daar staan ook mooie plaatjes in van de voorouders van Lady. Alweer het tweede boek over oorspronkelijke setters, sinds voorjaar 2007. Toen verscheen Hond Staat. Zie menu Jeugd aan IJssel inspireert. Meer over dat Ierse boek onder het menu Tegen de stroom in.

De lay out van deze website wordt verzorgd door Femke Hurenkamp, ze woont op een heuvel in zuidwest Ierland. U kunt haar bereiken op: http://www.grafreckle.com/

Tot de  volgende aanpassing, dus let op SOS-signalen.
Henk ten Klooster
Stichting Oorspronkelijke Setters
 
Naar Boven Naar Boven