F-nest

Clancy’s F-nest

De F- en G- nesten van Echlin O’Conloch x de Amerikaanse import Redwing White Lightning in 2005 en 2006 markeerden in het bestaan van onze kennel het streven naar genetische verbreding. Voor zover bekend werd voor het eerst een combinatie gedaan waarbij beide ouderdieren vrijwel geen verwanten telden in tien generaties, zodat het inteeltcoëfficiënt vrijwel nul was.

Ter voorbereiding hiervan was een diepgaande studie verricht in de literatuur van de VS over de Ierse setter. Verder werden tijdschriften doorgespit en last but not least was er een bezoek aan het Bird Dog Museum in Tennessee. Daarnaast werden wedstrijden te voet en te paard meegemaakt in het Kentucky Wildlife Centre van de vijftigjarige National Red Setter Field Trial Club. Dat leverde inzichten op over de geschiedenis van onze rode (en rood-witte) setter, die niet tot nauwelijks in de officiële literatuur te vinden waren.

Hoewel er in wetenschappelijke kringen al voor de wisseling van het millennium gewaarschuwd werd tegen voortgaande lijnteelt (=inteelt), was onze kynologische wereld nog niet toe aan planmatig verbreden. Het resultaat was dat de telgen uit beide nesten en hun moeder met argusogen gevolgd werden in de wereld van zowel showliefhebbers als de werkers en relatief isolement van de O’Conloch-kennel. Pas veel later brak in brede kring het inzicht door dat veranderingen hard nodig waren. Nu zijn er inmiddels ook in eigen land door rasverenigingen gesteunde programma’s ter verbreding, in uitvoering.

Anno 2018 is gelukkig een aanzienlijk deel van de 23 pups van Clancy en Echlin op hoogbejaarde leeftijd.  Anderen vertrokken meestal op hoge leeftijd naar de eeuwige jachtvelden. Er is niet een telg getroffen door de erfelijke afwijkingen die een relatief grote rol spelen bij de Ierse setter, een duidelijk signaal dat het streven naar verbreding meer aanhang verdient. Uit beide nesten werden in buitenlanden telgen ingezet voor het nageslacht. In de VS is er al de vierde generatie.

De namen van de F-jes met tussen haken de roepnaam: Fial (Sheila), Fiona, Flynn, Faere Tail (Liz), Finnley, Fenian, Finn, Fay, Flan en Flash of Shamoreen.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Fans vroegen om herpublicatie van enkele teksten op de voorgaande website. Dit is er een van:

In de nesten zitten, da’s niet zo leuk. Maar hier wel. Want na een handjevol nesten in de 25-jarige O’Conloch kennel betekent het leven na zeven lange jaren zonder.

Moeder is Redwing White Lightning (roepnaam Clancy), geboren in 2002 in Kentucky, VS. Haar vader Mike Mulcaire heb ik in 2001 zien winnen tijdens trials van de toen vijftigjarige National Red Setter Field Trial Club in het Kentucky Wildlife Reservate. En d’r moeder plus uitgebreide familie bewonderd in de Redwing kennel van Jean Plummer.

In het museum

Clancy’s ouders zijn ingeschreven in twee stamboeken: de vader in het Field Dog Stud Book, de moeder bij de American Kennel Club. Het FDSB richt zich op werkhonden, terwijl de AKC merendeels showhonden herbergt, Hitch Hiker was uit een handjevol werkhonden bij de AKC.

Bekendste voorouder van beide Ieren is Sulhamstead Norse d’Or gefokt door de beroemde Florence Nagle en diens bekendste nakomeling is Clancy O’Ryan, die in de Hall of Fame van het jachthondenmuseum in Tennessee is opgenomen.

Brug tussen werelden

Omdat er in de VS een flink conflict is tussen fans van werkhonden en van showhonden, erkennen beide stamboeken elkaar niet voor wat betreft registratie. Clancy slaat dus een brug tussen twee werelden.

Omdat de FCI en daarmee onze Raad van Beheer alleen met de grootste zaken doen (da’s de AKC) kwam Clancy in de knel. Gelukkig is uiteindelijk het besluit genomen om haar in te schrijven in een bijlage van het Nederlands Honden Stamboek.

Terug aan top

Clancy hielp in 2004 de Ierse setter terug op het podium bij veldwedstrijden door tijdens drie outings tweemaal in de jeugdklas een derde prijs en eenmaal een eervolle vermelding te halen. Ze was samen met de vader van dit nest, Echlin O’Conloch, bij de vier vertegenwoordigers van het nationale team voor het Europees kampioenschap 2005.

Echlin is al sinds zijn jonge jaren bij die nationale top vier voor het EK. Zijn zussen en broers zijn actief als gezelschapshond, maar scoren ook in allerlei doe-activiteiten. Zo zijn beide zussen Ealga en Elan respectievelijk actief als tophond voor flyball en allround jachthond in Zeeuws Vlaanderen. Een geluksvogel, Egan, zit tussen de korhoenders in Finland. Anderen (naast Echlin ook Eagle) lieten hun neuzen onder meer op veldwedstrijden zien.

Historie van Harp

In Echlin is niet alleen de geschiedenis van de 25-jarige kennel vastgelegd, maar ook van ver daarvoor toen ik als onbezoldigd kennelhulp mocht helpen in de O’Cuchulain-kennel waar in de jaren zestig de eerste na-oorlogse import uit Ierland rondliep: Derrycarne Harp. Echlin is de zesde generatie op haar. Hij heeft vooral veel Iers gefokte werkhonden in de stamboom. Meerdere malen heeft Echlin als illustratie gediend voor de ideale Ierse setter die kan werken en er goed uitziet. We zijn dus blij dat er weer jonge Echlins rondlopen op deze aardkloot.

Lentenieuws

We zijn met Clancy volop in de race geweest voor het EK 2006. Eerst trainen in Denemarken, januari. Ze liep de sterren van de hemel en scoorde fraaie punten op patrijs en fazant. Totdat loopsheid haar tijdelijk uitschakelde.

Gescheiden van haar kennelpartner Echlin nam de laatste het stokje tijdelijk over in volgende trainingssessies. Na trainingen in Zeeuws Vlaanderen begin februari leken de hormonen uitgespeeld. Zo werd het vaste koppel weer bij elkaar gebracht. Even nog een check en ja: als goeie vrienden lagen beiden op de bench.

Op fraaie velden in Roxheim (Duitsland) pakte Clancy rap haar plaats in het Nederlandse EK-team. Vooral in koppelloop met Pallas Green Ginney van Harry Stronk zag je beide Ieren als zwaluwen op vier poten naar de horizon gaan. Pure passie. Beiden werden als eersten met lof geselecteerd voor het Oranjeteam. Intensieve trainingen volgden.

Gezonde ziekte

Kommer en kwel: tijdens veldwedstrijden in Petrieux (Belgie) en Griendtsveen was de passie van Clancy foetsie. En ze werd alsmaar dikker en dikker. Bij de dierenarts klonk na een scan: Het is een gezonde ziekte. Weg EK-kansen. Zo kon de achtjarige Echlin alsnog een plaats innemen in het EK-team. Goedgemutst gaat de eigenlijk al wat te oude Ier mee om een bijna volle week te werken op Franse velden. Da’s namelijk zijn lust en leven.

Wat warms wekt wreed in het holst van de nacht, 6 april. Vruchtwater! Je kijkt achterom en ontwaart Clancy. Stiekem heeft ze zich genesteld op bed en daar haar eerste pup op de wereld gezet. Daar ligt proppie Giulla, Ierse setter op Madurodam-formaat. Gwynn, Guinness, Grouse, Grianne, Gweehin, Gadhra, Grace, Gara, Garvey, Grady, Giulla Redskin en Griffy volgen in het puppyhol in de woonkamer.

Bij zonsopgang ligt er een tevreden nest van dertien jonge telgen.

Henk ten Klooster, aangepast 6 april 2006.