Keuteltje start van sociale signalen


Een keutel van een pup in de werpkist liet me bij thuiskomst zien dat Summertime Lady’s nest vandaag de derde week ingaat. Dan hoeft de moeder haar jong niet meer te likken om de behoefte te laten doen. Deze keutel was keurig ver van de slaapplaats gedeponeerd. Niet lang daarna arriveerden mijn dochters Roos en Iris en omdat de laatste deze website gemaakt heeft, kon na haar aanwijzingen hier de eerste blog geschreven worden. We gaan een mooie week in, waarin er voor de pups veel gaat veranderen.

Nog even terug in de tijd. Natuurlijk was de grootste verandering dag twaalf, toen de ogen van de jongedames openden. Kijk, ik zie! Nog niet heus want ze zien nog niet veel, maar het begin voor het eerste levenslicht is er. Dat moment was voor ons alleen heel speciaal, vooral door de moeilijke start van dit nest. Na de geboorte vertrokken twee pups, een fraaie reu en dito teefje, naar de eeuwige jachtvelden naar bij sectie bij de dierenarts bleek als gevolg van een longontsteking met waarschijnlijk bacteriologische oorzaak.

Een drietal fraaie dochters bleef over die van minuut tot minuut gevolgd werden. In drieploegendienst is er ’s nachts gewaakt in een bed tussen bankstel (voor moeder) en werpkist in. Ja, wat een feest om na zo’n tijd de ogen te zien openen. En wat zeker zo belangrijk is, geboortegewichten te zien toenemen precies volgens het boekje en zelfs meer dan dat want het drietal heeft nu wel een zeer rijk gevulde melktap ter beschikking. Ter vergelijking: Lady’s vorige nest in 2015 telde vier reuen en evenveel teven, haar voorgangster de Amerikaanse import Redwing White Lightning (Clancy) bracht in twee nesten tien en dertien pups ter wereld.

Wat gaat er volgende week gebeuren? Officieel vertonen ze dan hun eerste sociale signalen zoals natuurlijk het kwispelen met de staart, maar ook grommen en blaffen. Daarvan hebben we al een voorproefje gehad, dus kennelijk zijn de Drie Musketiers (zo noemden we het damestrio) hun tijd vooruit. Al was het maar even. Misschien komt dat wel, omdat we er min of meer “bovenop” zaten, er ontgaat je niets. Ook gaat de fase in, waarin ze reageren op licht en beweging. Zo kunnen we dus de eerste speelpartijtjes van de pups verwachten. En ja, ook al zo spectaculair, de gehoorgangen gaan open. Ofwel, we gaan een periode van snelle verandering in.

We gaan tussen de bedrijven door deze website uitbouwen. (2 maart 2018)

Related posts

Leave a Comment